Branimir Glavaš je takoj po izreku sodbe pobegnil v Bosno in Hercegovino, kjer se je tudi rodil. Foto: Reuters
Branimir Glavaš je takoj po izreku sodbe pobegnil v Bosno in Hercegovino, kjer se je tudi rodil. Foto: Reuters
Branimir Glavaš
Branimir Glavaš je bil na deset let zaporne kazni obsojen zaradi zločinov nad srbskimi civilisti v Osijeku leta 1991. Glavaš vztrajno zavrača kakršno koli odgovornost. Foto: Reuters
Ivo Sanader
Hrvaški premier je razburkal javnost, ko je dejal, da je bila obsodba politično motivirana, saj so jo izrekli deset dni pred lokalnimi volitvami. Foto: EPA

Sabor mora sicer še potrditi odločitev komisije, a je ta pravno veljavna do naslednje saborske seje. To pomeni, da ni več zakonskih ovir, da Glavaša, ki so ga v petek obsodili na deset let zapora zaradi vojnih zločinov nad srbskimi civilisti v Osijeku leta 1991, ne bi priprli do pravnomočne odločitve sodišča. Pričakovati je, da bo hrvaška policija kmalu objavila tudi mednarodno tiralico.

Hrvaški mediji so poročali, da se je Glavaš pogovarjal s policisti v Bosni in Hercegovini, kjer se je rodil. Direktor bosanske policije Zlatko Miletić je povedal, da je bil Glavaš med pogovorom s policisti popolnoma korekten in povedal, da policija proti njemu ne more ukrepati, dokler tega ne zahteva Hrvaška. "Glavaša smo obvestili, da bi ga lahko, če bomo dobili ukaz od Hrvaške, pokličemo na pogovor. On nam je povedal več naslovov, kjer bi se lahko mudil v BiH-u, da bi lahko stopili v stik z njim," je še povedal Miletić.

Ko se je Glavaš v soboto oglasil iz BiH-a, so na Hrvaškem začeli razpravljati, kako je mogoče, da je obsojenec za vojne zločine brez težav prečkal državno mejo. Hrvaška policija je v sporočilu za javnost pojasnila, da niso imeli pravne podlage za "omejevanje svobode gibanja" poslanca Glavaša.

Sanaderjeva izjava dvignila veliko prahu
Največ prahu je dvignila nedeljska izjava premierja Iva Sanaderja, češ da se je sodišče vpletlo v predvolilno kampanjo, ker je nepravnomočno Glavaševo kazen objavilo le deset dni pred lokalnimi volitvami. Predsednik hrvaškega vrhovnega sodišča Branko Hrvatin je povedal, da je izjava premierja Iva Sanaderja o časovnem okviru obsodbe Glavaša in o njenem pomenu neprimerna in da je premier prestopil mejo, ki jo mora kot premier v razmerju do sodišča spoštovati.

Hrvatin je povedal, da sodniki in njihove odločitve izhajajo zgolj iz zakona in tako bo o zakonitosti postopka in odločitve o Glavaševi zaporni kazni odločalo le vrhovno sodišče. Povedal je tudi, da se sodniki znajo upreti vsem pritiskom ter soditi neodvisno, nepristransko in strokovno.

Glavaš po telefonu nagovoril svoje privržence
Glavaš je tudi iz BiH-a ostro napadel Sanaderja in ga obtožil, da je zrežiral proces proti njemu in izdal vse veterane. Glavaš se je namreč po telefonu oglasil na predvolilnem shodu njegove stranke HDSSB v Belišću pri Osijeku. "Želel sem si vas nagovoriti po tej nesramni politični sodbi, po kateri sem nedolžno obsojen. Žal mi je, da sem moral tako kot moj oče zapustiti državo, ki sem jo pomagal ustvariti," je Glavaš povedal po telefonu in nadaljeval: "Zaradi pošasti Iva Sanaderja, ki je izdal vse, za kar smo se borili, ki je izdal domovino, veterane in generale. Prepričan sem, da verjamete v mojo nedolžnost, saj nikoli v življenju še nisem počel ničesar, česar bi se lahko sramoval. Temu morate verjeti, saj je to edina resnica."

"Nikoli nisem ne zagrešil ne načrtoval zločinov," je bilo glavno Glavaševo sporočilo, ki so ga pogosto prekinili vzkliki navdušenih podpornikov. "Ko so mi ljudje iz Sanaderjevega kroga javili, da zame zahtevajo zaporno kazen, sem poslušal nasvet prijateljev in Hrvaško zapustil," je še povedal Glavaš. Volivce je pozval, naj se množično udeležijo lokalnih volitev v nedeljo in tako prinesejo zmago edini stranki, ki je tega vredna - HDSSB-ju.

B. T.