Glavaša pred priporom varuje poslanska imuniteta. Foto: Reuters
Glavaša pred priporom varuje poslanska imuniteta. Foto: Reuters

Sojenje se je nekdanjemu poveljniku obrambe Osijeka in nekdanjemu regionalnemu voditelju vladajoče Hrvaške demokratične skupnosti (HDZ) začelo oktobra lani, a so ga po treh obravnavah zaradi spremembe sodnega sveta prekinili.

Tokrat so sojenje morali prestaviti, ker je odvetnica drugoobtoženega Ivice Krnjka, Vesna Zaninović Vujasinović, ki je bila prejšnji teden imenovana po uradni dolžnosti, zapustila sodišče, saj je sodnik zavrnil njeno prošnjo, da dobi več časa za pripravo obrambe.

Proces se zelo vleče
Datum nove obravnave še ni znan, verjetno pa bo to po 15. septembru, ko naj bi Krnjak šel na operacijo. Ker se sedmega septembra izteče dvomesečni rok od zadnje razprave, se bo sojenje moralo začeti znova. S tem pa niso zadovoljni njegovi odvetniki, saj si želijo čim prej končati proces.

Glavaš je prvi poslanec hrvaškega sabora, ki je bil obtožen vojnih zločinov. Poleg njega je tožilstvo vpletenosti v primere trpinčenja in umorov več kot desetih ljudi, večinoma srbske narodnosti, v letih 1991 in 1992 obtožilo še šest ljudi, vsi so se izrekli za nedolžne.

Prvič v priporu leta 2006
Glavaš se je prvič znašel v priporu jeseni leta 2006, a so ga zaradi zdravstvenih težav po gladovni stavki izpustili. Lani spomladi je po vložitvi obtožnice znova šel v pripor, a je od januarja zaradi poslanske imunitete spet na prostosti.

A. P.