Madoff bo ostal brez vsega premoženja in brez prostosti. Foto: EPA
Madoff bo ostal brez vsega premoženja in brez prostosti. Foto: EPA
Donna Sue Ambersino in Maureen Ebel
Donna Sue Ambersino in Maureen Ebel, opeharjeni Madoffovi investitorki, ki bosta zanj po vsej verjetnosti zahtevali čim višjo kazen. Foto: EPA
Madoffu najstrožja kazen

bančnika Bernarda Madoffa, ki je priznal, da je zavajal vlagatelje, obsodilo na 150-letno zaporno kazen.

Ob izreku kazni so prisotni v sodni dvorani vzklikali in ploskali od veselja, Madoff pa je stal pred sodnikom sklenjenih rok. 71-letni finančnik, nekdanji predsednik borze Nasdaq, je marca letos priznal, da je zavajal vlagatelje v eni izmed največjih piramidnih shem v ameriški zgodovini, kjer se je obračalo več kot deset milijard ameriških dolarjev, s čimer je zakuhal eno največjih investicijskih prevar v zgodovini. Priznal je, da je vodil piramidno shemo za premožne vlagatelje in jim obljubljal ter, dokler so bili časi dobri, tudi izplačeval velike donose na vloženi denar.

Na tisoče vlagateljev je tako v 20 letih z Madoffovo pomočjo obogatelo, a je poglobitev finančne krize lansko jesen Madoffovi piramidi spodnesla tla. Piramida se je podrla, ko je zaradi finančne krize usahnil vir novih vlagateljev, ki so se pred tem skoraj tepli za priložnost, da bi dali denar Madoffu, in se niso spraševali, kako mu uspeva zaslužiti tako visoke dobičke.

Vlagatelji zahtevali najstrožjo kazen
Tožilstvo je za Madoffa zahtevalo 150 let zapora, kar je največ, kar dopušča zvezni zakon, Madoffov odvetnik Ira Sorkin pa je za svojega varovanca predlagal največ 12 let zapora glede na to, da je Madoff sam priznal, da je kriv, sprejel odgovornost in brez ugovarjanja sodeloval pri preiskavi. Sodnika je zaprosil, naj pri izreku sodbe pozabi na vso "histerijo in čustva" ter upošteva omenjena dejstva.

Sodnik Chin je že pred izrekom razsodbe nakazal, da ne bo pokazal nobenega usmiljenja, ko je ukazal zaplembo 171 milijard dolarjev vrednega premoženja, povezanega z Madoffom. Ta vsota krepko presega 65 milijard dolarjev, kolikor naj bi imeli vlagatelji vloženih sredstev pri Madoffovih podjetjih med razkritjem prevare.

Madoff ostal brez vsega premoženja
Madoffa in njegovo ženo Ruth naj bi po nekaterih napovedih "obrali do kosti". Že zdaj so jima vzeli stanovanje na Manhattanu, hišo na Long Islandu in hišo v Palm Beachu na Floridi, v skupni vrednosti 22 milijonov dolarjev. Izpraznili so jima tudi račun pri borznoposredniškem podjetju Comhad Securities, na katerem sta imela 50 milijonov dolarjev, in vzeli 13 milijonov dolarjev z računa pri banki Wachovia. Poleg tega bodo Madoffu vzeli še avtomobile, čolne in drugo premoženje, ki ga bodo prodali na dražbi, posojila, ki jih je dajal zaposlenim, družini in prijateljem, pa bo pobrala država.

Madoffu najstrožja kazen