Ob njegovi smrti sta že v sredo na omrežju X sožalje izrazili predsednica republike Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon. Predsednica je ob tem zapisala, da bo njegov izjemni prispevek k združeni Evropi vedno ostal v naših srcih. Zunanja ministrica pa je zapisala, da je bil Evropejec z veliko začetnico. "Živel je Evropsko unijo, njegove ideje pa so bile navdih številnim prelomnim dogodkom, ki so pripeljali do EU, kot jo poznamo danes," je dodala.

Delors je umrl v sredo v starosti 98 let na svojem domu v Parizu. Med letoma 1985 in 1995 je bil osmi predsednik Evropske komisije. Pred tem pa je bil med letoma 1981 in 1984 francoski finančni minister v vladi takratnega predsednika Francoisa Mitterranda.

Kot predsednik Evropske komisije je veljal za arhitekta sodobne Evrope in je imel ključno vlogo pri evropski integraciji. Med drugim je vzpostavil enotni trg, podpisal schengenske sporazume, uvedel program študentske izmenjave Erasmus, reformiral evropsko kmetijsko politiko in začel pripravljati monetarno unijo, ki je pripeljala do uvedbe evra.

Umrl arhitekt sodobne Evrope Jacques Delors