Premier Vladimir Putin je gozdne požare gasil z letalom Be-200. Foto: EPA
Premier Vladimir Putin je gozdne požare gasil z letalom Be-200. Foto: EPA
Vladimir Putin
Mnogi se sprašujejo, ali je bila Putinova poteza res človekoljubna ali pa le pripravlja teren za predsedniške volitve, ki bodo v Rusiji leta 2012. Foto: EPA
Rusija Rjazan požar
Gozdni požar v regiji Rjazan, kjer je ogenj gasil tudi Putin. Foto: EPA

Putin je gasil požare v regiji Rjazan jugovzhodno od Moskve z letalom tipa Be-200 ruskega proizvajalca Berijev. Pri tem mu je pomagal tudi minister za izredne razmere Sergej Šojgun. V akciji je bil Putin približno pol ure, pri čemer je pilotu pomagal zajeti več ton vode iz reke Oka in jih nato odvreči nad ognjene zublje.

Ruski mediji se že muzajo, da Putin s tem dejansko zgolj vzdržuje svoj ugled mača, tako kot takrat, ko se je pojavljal kot ribič "zgoraj brez", ko je jezdil konja, izvajal judo prijeme in krotil tigra. Poleg tega menijo, da je njegov poseg v največje požare v zgodovini Rusije pravzaprav že začetek njegovega boja za vrnitev na čelo Kremlja. Leta 2012 bodo namreč v Rusiji nove predsedniške volitve, pri čemer Putin velja za najverjetnejšega zmagovalca, če se bo seveda odločil za kandidaturo in boj proti zdajšnjemu predsedniku Dmitriju Medvedjevu, ki ga je sicer predlagal sam.

Moskovčani lažje dihajo
Po več dneh zadušljivega smoga je zrak v ruski prestolnici danes nekoliko čistejši, zato so njeni prebivalci lažje zadihali. A koncentracija ogljikovega dioksida v zraku še vedno 1,4-krat presega dovoljene vrednosti, v soboto jih je presegala kar sedemkrat.

Po vsej Rusiji pa se še vedno več tisoč gasilcev bori proti več kot 550 požarom. Med drugim še vedno v okolici jedrskega centra Sarov, kjer sta v ponedeljek umrla dva gasilca. V bližini jedrskega centra Snežinsk na Uralu pa se z ognjem bori kakih 500 ljudi. Je pa gasilcem uspelo omejiti požar v bližini jedrskega raziskovalnega centra Majak blizu Čeljabinska na Uralu, kjer med drugim predelujejo jedrske odpadke. Če bi slučajno nastala eksplozija, bi se lahko razširil radioaktivni material in povzročil onesnaženje širšega območja.

Požari so v dveh tednih v Rusiji uničili že več kot 7.600 kvadratnih kilometrov površin, kar je več kot tretjina Slovenije, življenje pa je izgubilo 54 ljudi. Rusiji so pomoč ponudile tudi nekatere druge države, med njimi Latvija in Francija. Pomoči Evropske unije Moskva še ni sprejela. Po vsej državi po navedbah ruskega ministrstva za civilno zaščito divja še okoli 550 požarov, med njimi 70 večjih.