Grčiji varčevalni ukrepi in rezi niso pomagali, kljub temu pa se od nje zahteva še več takšne politike. Foto: EPA
Grčiji varčevalni ukrepi in rezi niso pomagali, kljub temu pa se od nje zahteva še več takšne politike. Foto: EPA
Antonis Samaras in Barack Obama
Grški premier je bil pri Obami v Beli hiši. Foto: EPA

Novica je bila objavljena pred srečanjem grškega premierja Antonisa Samarasa in ameriškega predsednika Baracka Obame v Washingtonu, na katerem je ta grško vlado pohvalil za ukrepe za zmanjševanje dolga. Obenem je Samarasa pozval, naj uravnoteži varčevanje z ukrepi za spodbujanje rasti in povečanje števila delovnih mest, je poročal BBC.

Prejšnji teden je statistična agencija evroobmočja sporočila, da je bila brezposelnost v Grčiji junija 26,9-odstotna, medtem ko je bila v evroobmočju 12,1-odstotna.

Grčija je sicer v šestem letu recesije in je najbolj prizadeta članica evroobmočja. Prvo tako imenovano mednarodno pomoč je prejela maja leta 2010. Trojka, torej Evropska komisija, Mednarodni denarni sklad (IMF) in Evropska centralna banka, je Grčiji prejšnji mesec posodila še 6,8 milijarde evrov pod strogimi pogoji, ki zahtevajo, da se javni dolg zmanjša.

To pa vključuje množična odpuščanja, povišanje davkov ter znižanje plač in pokojnin. Kljub temu se od Grčije zahtevajo dodatni rezi in varčevalni ukrepi. Ko je bil Grčiji odobren zadnji del posojila, je IMF dejal, da mora Grčija hitro izpeljati "strukturne reforme za sprostitev rasti in ustvarjanje delovnih mest". Vladne poteze so sicer sprožile vsesplošno jezo javnosti in proteste, ki so pogosto postali tudi nasilni.

Obama hvali reforme in graja varčevanje
Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek pohvalil prizadevanja grškega premierja Antonisa Samarasa, čigar vlada je sprejela "pogumne in težke" ukrepe za izvedbo strukturnih reform v Grčiji.

Obama je srečanje, ki je potekalo v Ovalni pisarni, izkoristil za to, da je ponovno izpostavil stališče ameriških gospodarskih svetovalcev, da prestrogo varčevanje duši gospodarsko rast. Po besedah ameriškega predsednika sta se s Samarasom strinjala, da "varčevanja ne moremo imeti za strategijo".

"Pomembno je, da imamo načrt za konsolidacijo javnih financ za obvladovanje dolga, a je prav tako pomembno, da so v središču rast in delovna mesta," je dejal ameriški predsednik. Samaras je na drugi strani znova spomnil na velike žrtve Grkov v zadnjih letih in opozoril na težavo brezposelnosti.