Številni prebežniki skušajo skozi Grčijo priti v druge države EU-ja. Foto: Reuters
Številni prebežniki skušajo skozi Grčijo priti v druge države EU-ja. Foto: Reuters

Pri tem je pozvala k pritisku na Turčijo za izvajanje dogovora med Brusljem in Ankaro o ustavljanju in vračanju prebežnikov iz leta 2016, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grški minister za migracije Notis Mitarakis je dejal, da je grška vlada Evropski komisiji in agenciji Frontex predložila zahtevo za takojšnjo vrnitev v Turčijo nekaj manj kot 1500 "državljanov tretjih držav, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite".

Turčija zaradi pandemije covida-19 še vedno noče sprejeti 1.450 prebežnikov kljub možnostim, da bi jih testirali na okužbo, so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočili z grškega ministrstva za migracije.

Z dogovorom med EU-jem in Turčijo, sklenjenim marca 2016, ki je močno zmanjšal prihod prebežnikov v Evropo, se je Ankara zavezala, da bo v zameno za več milijard evrov pomoči sprejela nazaj prebežnike, ki jim EU ne dodeli mednarodne zaščite. Vendar Turčija EU že dolgo obtožuje, da ni izpolnil svojega dela obveznosti.

Lani so v Turčijo vrnili le 139 prebežnikov, preden so turške oblasti marca zaradi pandemije koronavirusa ustavile postopek, pa opozarjajo v Atenah.

"Evropa mora vzpostaviti skupni mehanizem za reševanje tega vprašanja v okviru novega pakta o migracijah in azilu ter izvajati potreben pravni in operativni mehanizem za vračanje migrantov," je opozoril Mitarakis.

Med prosilci za azil, katerih prošnje so grške oblasti dokončno zavrnile, jih je 995 na Lezbosu, 180 na Hiosu, 128 na Samosu in 187 na Kosu, so sporočili z grškega ministrstva za migracije.

EU je decembra sporočil, da je Turčiji namenil vseh šest milijard evrov, ki so bile obljubljene leta 2016. Sredstva EU-ja so namenjena za posebne socialne projekte v Turčiji za pomoč beguncem.