Spletna stran Greenpeaca je namenjena kampanji, v kateri potrošnike nagovarja, naj jim vplivajo na španskega proizvajalca oblačil ZARA, da preneha uporabljati nevarne snovi. Na strani je zapisano
Spletna stran Greenpeaca je namenjena kampanji, v kateri potrošnike nagovarja, naj jim vplivajo na španskega proizvajalca oblačil ZARA, da preneha uporabljati nevarne snovi. Na strani je zapisano "ZARA je zasvojena z nevarnimi kemikalijami". Foto: Greenpeace

Nevladna okoljevarstvena organizacija Greenpeace je analizirala 141 kosov oblačil dvajsetih različnih proizvajalcev v 29 državah na vseh svetovnih območjih. V zajetem vzorcu so bile hlače, majice, obleke in spodnje perilo, ki jih izdelujejo na Kitajskem.

Preiskave v neodvisnih laboratorijih so pri nekaterih potrdile vsebnost visokih ravni strupenih ftalatov in barv z rakotvornimi amini. V kar dveh tretjinah oblačil so potrdili vsebnost nonilfenol etoksilatov (NPE). Zaznali so tudi druge potencialno nevarne industrijske kemikalije.

NPE je kemikalija, ki se razgradi v nonilfenol, ta pa ima toksične značilnosti, ki med drugim negativno vplivajo na hormone. Kot opozarjajo v Greenpeaceu, so lahko škodljive tudi zakonsko dovoljene, na videz majhne, a kumulativne količine substanc, kot so NPE, v posameznih kosih oblačil.

Za okolje nevarno je tudi pranje teh oblačil
Greenpeace prav tako opozarja, da tako izdelava kot pranje teh oblačil prispevata k strupenemu onesnaževanju vode po vsem svetu. Velike modne hiše opozarjajo, da so svetovni akterji in kot taki imajo možnost, da si prizadevajo za izločitev nevarnih substanc iz celotnih proizvodnih linij ter za pozitivne spremembe skozi vso dobavno verigo.

Spremembe so možne
Na svoji spletni strani okoljevarstvena organizacija opozarja, da je moda, ki ni nevarna za okolje ali človeka, še kako izvedljiva. Kot primer navaja veliki modni znamki H & M ter Marks and Spencer, ki sta se že zavezali k bolj ekološki obdelavi oblačil, "za zdaj pa ZARA, ki je največji svetovni trgovec, ostaja tiho".