Grenlandci bodo imeli v prihodnje visoko stopnjo avtonomije. Foto: EPA
Grenlandci bodo imeli v prihodnje visoko stopnjo avtonomije. Foto: EPA
Referenduma se je udeležilo okoli 72 odstotkov volilnih upravičencev. Foto: EPA
Prostranost Grenlandije, ki ima le okoli 57.000 prebivalcev. Foto: EPA

V skladu z referendumskim vprašanjem bo danska vlada grenlandskim oblastem podelila pristojnosti na novih področjih, med njimi so upravljanje z bogatimi naravnimi viri, pravosodje, policija, v določeni meri pa tudi pri zunanji politiki. Med pomembnimi pridobitvami sta tudi umestitev grenlandščine, inuitskega jezika, za uradni jezik, Grenlandci pa so priznani kot narod. Predlog, o katerem so v torek odločali Grenlandci, sta Grenlandija in Danska oblikovali v začetku leta. Volilna udeležba je bila nekaj manj kot 72-odstotna.

Grenlandija
- Površina: 2,1 milijona kvadratnih kilometrov
-Število prebivalcev: okoli 57.000 (od tega 50.000 Inuitov)
"Tokrat se nas je prvič v zgodovini vprašalo. Izjemno ganjen sem, saj bomo tako kot drugi narodi priznani kot nacija," je ob razglasitvi izidov dejal grenlandski premier Hans Enoksen. "Solze mi tečejo po licih." Pri tem je poudaril, da je želela Grenlandija z referendumom pomagati drugim "avtohtonim ljudstvom", da bi jim uspelo "isto, kar je uspelo nam." Danski premier Anders Fogh Rasmussen je dejal, da je predlog o samoodločbi Grenlandije užival široko podporo na otoku in na Danskem. "Pozdravljam dejstvo, da so prebivalci Grenlandije tako široko podprli predlog."

Grenlandija bo sicer še naprej prejemala dansko denarno pomoč, vredno 432 milijonov evrov, kar predstavlja okoli 30 odstotkov grenlandskega BDP-ja. S pridobitvijo večjega nadzora nad naravnimi viri naj bi se odvisnost od Danske postopoma zmanjšala, Grenlandci pa tudi upajo, da jim bo uspelo na zahodni in južni obali najti bogata nahajališča nafte.

Grenlandija je leta 1775 postala danska kolonija, kar je ostala vse do leta 1953, ko je Danska spremenila ustavo, otok pa je postal provinca. Leta 1979 je dobila omejeno avtonomijo, to je lastni parlament in vlado ter pravico do samoodločanja na področju zdravstva, šolstva in socialne oskrbe. Leta 1982 so prebivalci izglasovali izstop iz takratne Evropske skupnosti.

K. T.