Tamiflu je zaenkrat edino učinkovito zdravilo proti virusu nove gripe. Foto: EPA
Tamiflu je zaenkrat edino učinkovito zdravilo proti virusu nove gripe. Foto: EPA

Kot pravijo njegovi kolegi, 55-letnega Norberta Bischofbergerja pri delu motivira znanost, in ne denar. Avstrijec je študiral v Innsbrucku, Zürichu in na Harvardu, v 90. letih prejšnjega stoletja pa je bil na čelu raziskovalne ekipe, ki je za ameriško podjetje Gilead Sciences razvilo zdravilo tamiflu.

V intervjuju za enega izmed nemških časopisov je Bischofberger pred kratkim dejal, da ga jezijo natolcevanja, da je obogatel zaradi smrtonosnega virusa. "Nihče na svoji smrtni postelji ni rekel: Samo da sem zaslužil čim več denarja. Na koncu življenja si človek želi, da bi se lahko ozrl nazaj in začutil, da je pustil pečat v življenju drugih, da jih je pozitivno spremenil," je dejal in dodal, da je zanj blagoslov, da je znanstvenik in da je izumil tamiflu.

Ob tem je tudi napovedal, da pričakuje precejšen porast števila obolelih za gripo, in opozoril, da bakterijske in virusne pandemije predstavljajo večjo grožnjo človeštvu kot jedrske vojne. Bolezen je bila doslej usodna za več kot 800 ljudi.