Grčija se je zaradi visokega javnega dolga znašla na robu bankrota. Foto: EPA
Grčija se je zaradi visokega javnega dolga znašla na robu bankrota. Foto: EPA
Antonis Samaras
Samaras je od grškega predsednika Karolosa Papuljasa dobil mandat za sestavo nove vlade. Foto: EPA
Grške volitve so pozorno spremljali po vsej Evropi. Foto: EPA
Podporniki Sirize so se morali zadovoljiti s tesnim drugim mestom. Foto: EPA
V pričakovanju nove grške vlade

Vodja Nove demokracije, ki je na volitvah osvojila skoraj 30 odstotkov glasov, je prepričan, da mu bo uspelo sestaviti vladno ekipo. Po pričakovanjih naj bi se najprej usedel za mizo z vodjo socialistične stranke Pasok, ki je na volitvah osvojila tretje mesto z 12,2 odstotka glasov.

Obe stranki sta skupaj vladali že pred volitvami in privolili v stroge varčevalne ukrepe v zameno za obsežno mednarodno finančno pomoč, ki je obubožano državo rešila pred bankrotom.

A nevarnosti finančnega kolapsa še ni konec, saj mora nova grška vlada nadaljevati korenite reforme, da si lahko zagotovi izplačilo naslednjih obrokov finančne pomoči, brez katerih bi lahko kmalu zmanjkalo denarja za plače in pokojnine.

Nova demokracija in Pasok sta skupaj v parlamentu osvojila več kot polovico poslanskih sedežev, kar pomeni, da ne bi smeli imeti večjih težav pri sestavljanju nove vlade.

Vodja Pasoka Evangelos Venizelos je po današnjih pogovorih s Samarasom izrazil upanje, da bo dogovor o novi vladi sklenjen že v torek. "Najbolje bi bilo odlikovati vlado narodnega konsenza, v kateri bi bili Nova demokracija, Siriza, Demokratična levica in Pasok," je dejal Venizelos. Samaras je po prevzemu mandata izrazil prepričanje, da mu bo uspelo sestaviti vlado narodne enotnosti, ki bo dolgega diha.

Po besedah Samarasa bi lahko v vladi sodelovale vse stranke, ki "verjamejo v evropsko usmeritev države in v evro" in ki se strinjajo, da mora Grčija izpolnjevati svoje mednarodne obveznosti. Že v nedeljo je dejal, da ne smejo "izgubiti niti minute".

Vodja levičarske stranke Siriza, ki je s skoraj 27 odstotki glasov osvojila drugo mesto, Aleksis Cipras je že napovedal, da bo njegova stranka ostala v opoziciji, saj ves čas zavrača sodelovanje v vladi, ki bi nadaljevala izpolnjevanje zavez, ki jih je Grčija dala v zameno za finančno pomoč.

V parlament so se uvrstili še desno populistična stranka Neodvisnih Grkov (7,5 odstotka), nacionalistična Zlata zora (6,9 odstotka), Demokratična levica (6,25 odstotka) in komunisti (4,5 odstotka).

V grških medijih je danes zaznati olajšanje in pričakovanje, da bosta Nova demokracija in Pasok tokrat le dosegla dogovor o vladi. "Obstaja trdna podlaga za koalicijsko vlado," je zapisal liberalni dnevnik Katimerini. Časnik Elefteros Tipos, ki je blizu zmagovalki volitev, pa je izid označil za "glasovanje upanja". Sredinski Etnos je ocenil, da so volivci dali jasen mandat za vlado, ki naj Grčijo obdrži v območju evra in doseže nov dogovor o pogojih mednarodne pomoči.

Podpora novi vladi
Več državnikov je medtem izrazilo olajšanje ob izidu volitev v Grčiji. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je dejal, da je Evropska unija pripravljena storiti več v podporo Grčiji pri spodbujanju rasti, če bo uresničevala svoje zaveze.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pa je poudaril, da bo prvi korak k tesnejši integraciji EU-ja bančna unija, ki je lahko vzpostavljena zelo hitro.

Nemška kanclerka Angela Merkel je že ponoči po telefonu čestitala vodji Samarasu in mu dejala, da zdaj verjame, da bo Grčija izpolnila evropske zaveze.

Italijanski premier Mario Monti je ob prihodu v Los Cabos v Mehiki, kjer poteka srečanje G20, dejal, da izidi volitev kažejo, da Grki razumejo pomen EU-ja in da je rezultat tudi pomembno znamenje za Evropo samo. Monti upa, da bodo Grki hitro oblikovali močno vlado, ki bo sposobna spoštovati obveznosti do EU-ja. Izid volitev omogoča bolj optimističen pogled na prihodnost EU-ja in evra, je še dejal Monti.

Tudi španski premier Mariano Rajoy je pozdravil izid volitev ter ga označil za "dobrega za Evropo in tudi za Španijo", ki bila sama prisiljena zaprositi za finančno pomoč. Finančni ministri skupine G7, ki so se sešli pred vrhom skupine G20, so prav tako izrazili podporo prihodnji grški vladi in izrazili prepričanje, da je v interesu vseh Grkov, da država ostane v območju evra. Mednarodni denarni sklad (IMF) pa je v sporočilu za javnost izrazil pripravljenost na pogovore z novo grško vlado o tem, kako bi Grčiji pomagali obnoviti finančno stabilnost in zagnati gospodarstvo.

Kitajska vlada je medtem izrazila upanje, da bo izid volitev v Grčiji pomagal stabilizirati gospodarstvo v območju evra. Kitajski finančni minister Džu Guangjao je sicer že v nedeljo v Los Cabosu dejal, da si Peking želi, da bi Grčija ostala v območju evra.

V pričakovanju nove grške vlade