Za mnoge Srbe je Mihailović še vedno heroj in v njegov spomin se privrženci četniškega gibanja vsako leto zberejo na Ravni gori. Foto:
Za mnoge Srbe je Mihailović še vedno heroj in v njegov spomin se privrženci četniškega gibanja vsako leto zberejo na Ravni gori. Foto:

Kot so poročale Večernje novosti, naj bi bil zaradi vojnih zločinov na smrt obsojeni general pokopan na Adi Ciganliji v bližini spomenika, ki zaznamuje kraj, kjer je pred drugo svetovno vojno in po njej stal zapor za politične zapornike. Otok na Savi se je sicer že prej omenjal kot mogoči kraj groba poleg dvorišča ortopedske klinike in Lisičjega potoka, le nekaj sto metrov od nekdanje kraljeve palače.

A to novico je državna komisija za ugotavljanje resnice o uboju Mihailovića nato zanikala. "To, da grob Mihailovića leži na Adi Ciganliji, je dezinformacija, ki zagotovo ne bo pripomogla k ugotavljanju relevantnih dejstev. Komisija je sicer pri iskanju njegovega groba dosegla določen napredek, kot tudi pri drugih do zdaj neznanih zgodovinskih podatkih o samem prijetju Mihailovića, ki bodo v prihodnjih dneh predstavljeni javnosti," so sporočili.

Čaka ga slovesen pogreb
Ada Ciganlija naj bi po poročanju Večernjih novosti postala tudi prvi kraj, na katerem bo državna komisija za ugotavljanje resnice o uboju Mihailovića kmalu začela izkopavanja posmrtnih ostankov četniškega voditelja. Danes je tam travnik, na tem kraju pa naj bi bil že po nekaterih prejšnjih informacijah skupaj s še sedmerico obsojenih 17. julija 1946 usmrčen in pokopan Mihailović. Če bodo posmrtne ostanke odkrili, naj bi nato poskrbeli za slovesen pogreb.

Komunisti skrivali grob
Nekdanje jugoslovanske komunistične oblasti so desetletja prikrivale mesto pokopa Mihailovića, saj so s tem želele preprečiti romanja k njegovemu grobu. Med prvo svetovno vojno je general postal vojni heroj, med drugo svetovno vojno pa je bil poveljnik Jugoslovanske vojske v domovini oz. četnikov. Po vojni je bil obsojen vojnih zločinov zaradi sodelovanja z okupatorjem in ustreljen, za mnoge pa je še danes heroj.