Judovski Izraelci so zahtevali, da palestinska potnika odideta z letala pred vzletom. PLO podjetje obtožuje rasizma in zahteva ukrepanje grške vlade. Foto: EPA
Judovski Izraelci so zahtevali, da palestinska potnika odideta z letala pred vzletom. PLO podjetje obtožuje rasizma in zahteva ukrepanje grške vlade. Foto: EPA

Izraelski potniki so dejali, da se počutijo ogrožene, čeprav razloga za to niso imeli. Zato so zahtevali, da dva palestinska potnika, pri čemer je eden izraelski državljan, drugi pa ima veljavno dovoljenje za bivanje v Izraelu, zapustita letalo pred vzletom iz Aten na poti v Tel Aviv.

Začelo se je s pritožbo treh, štirih potnikov, da bi morali grški organi njune dokumente znova preveriti. To so tudi storili, pri čemer niso ugotovili prav ničesar sumljivega. A do takrat se je protest Izraelcev na letalu že razrasel. Na desetine jih je glasno zahtevalo, da mora dvojica nemudoma z letala, sicer to ne sme vzleteti. Po poročanju Guardiana so izraelski mediji poročali, da so protestirali judovski potniki.

Pilot naj bi se sprva postavil na stran palestinskih potnikov in je potnikom sporočil, da lahko vsi, ki se ne počutijo varne, zapustijo letalo, vendar jim vozovnic ne bodo povrnili. Končalo pa se je tako, da je odšla omenjena dvojica in noč preživela v hotelu ter proti Tel Avivu poletela naslednji dan s poletom izraelskega prevoznika El Al - na stroške Aegean Airlines. Nedeljsko letalo je medtem vzletelo brez njiju z 90-minutno zamudo.

Aegean Airlines: Nismo diskriminatorni
V prevozniku Aegean Airlines so izrazili obžalovanje zaradi incidenta. Zatrdili so, da niso krivi diskriminacije, ampak da so bili zgolj soočeni z zelo težavnim položajem, pri čemer sta jih kot vedno vodila "varnost in udobje vseh potnikov".

Generalni sekretar Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Saeb Erekat pa je odločitev za izkrcanje dvojice danes označil kot "nepravično in sramotno" ter od grške vlade zahteval odločno ukrepanje proti temu "rasističnemu dejanju". Vedenje izraelskih potnikov je primerjal z "najhujšimi leti apartheida v Južni Afriki".