Cipras ima za sestavo nove vlade tri dni časa. Foto: EPA
Cipras ima za sestavo nove vlade tri dni časa. Foto: EPA
Atene
Grki bi lahko ob neuspešnih pogajanjih znova odšli na volitve. Foto: EPA

Potem ko so voditelju prvouvrščene stranke Nova demokracija Antonisu Samarasu v ponedeljek spodleteli pogovori o novi vladni koaliciji, je na vrsto prišla koalicija levih strank, ki je na volitvah osvojila drugo mesto. Vodja Sirize Aleksis Cipras ima po sprejetju mandata za sestavo nove vlade od predsednika države Karolosa Papuljasa zdaj na voljo tri dni časa.

37-letni Cipras je sprejem mandata označil za zgodovinski trenutek za levico in za veliko odgovornost. Tridnevni rok bo izkoristil za sestavo kabineta, ki bo po njegovih besedah zavrnil barbarske varčevalne ukrepe, v katere so morale Atene privoliti, da bi dobile pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je obubožano državo rešila pred bankrotom.

"Volivci so odločno glasovali proti barbarski politiki dogovorov o posojilu. Odpovedali so načrte za 77 novih varčevalnih ukrepov v juniju, načrte, zaradi katerih bi brez službe ostalo 150.000 javnih uslužbencev, in dodatne ukrepe v višini 11,5 milijarde evrov," je v televizijskem nagovoru poudaril Cipras.

"Izkoristili bomo vse možnosti za dosego dogovora, predvsem s silami na levici," je že pred tem povedal Cipras. Podporo mu je že izrazila Demokratična levica, ki je osvojila 19 poslanskih sedežev. Komunistična stranka KKE je napovedala, da ne bo sodelovala v nobeni vladni koaliciji.

Odpoved varčevanju pogoj za sodelovanje
Cipras je dozdajšnjima vladnima strankama - konservativni Novi demokraciji in socialističnemu PASOK-u, ki je zasedel šele tretje mesto - dejal, da se bosta morali za sodelovanje v vladni koaliciji odpovedati varčevalnim ukrepom.

Vodja Sirize se bo verjetno pogovarjal z voditelji vseh strank, razen neonacistične Zlate zarje, ki se ji je v parlament uspelo uvrstiti prvič in je dobila skoraj sedem odstotkov glasov oziroma 21 poslanskih sedežev.

Grčija mora novo vlado dobiti do 17. maja, saj bodo v nasprotnem primeru sledile nove volitve.

Evropska komisija in Nemčija sta Grčijo že opozorili, da se mora držati svojih obvez. Več nemških politikov je dejalo, da Grčija ne bo dobila niti centa pomoči več, če ne bo izpolnila vseh pogojev za mednarodno pomoč.