Generalni sekretar ZN-a Guterres opozarja na hude posledice podnebnih sprememb. Foto: Reuters
Generalni sekretar ZN-a Guterres opozarja na hude posledice podnebnih sprememb. Foto: Reuters

Upanja na omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo se zdi vse manj. Četudi bi bil ta cilj dosežen, pa se bo gladina oceanov še vedno nevarno dvignila z vsemi negativnimi posledicami, je posvaril.

Če pa cilj ne bo dosežen, bodo posledice toliko bolj katastrofalne, je še dejal Guterres.

Kot je dodal, lahko razmere popolnoma uidejo izpod nadzora, če se temperatura dvigne za več kot dve stopinji, pri čemer so še posebej ogrožene države, kot so Bangladeš, Kitajska, Indija in Nizozemska.

Opozoril je, da na obalnih območjih po svetu živi skoraj 900 milijonov ljudi, kar je približno deset odstotkov svetovnega prebivalstva. Vsi ti se bodo znašli v resni nevarnosti.

"Množično izseljevanje v bibličnih razsežnostih"

"Nizko ležeče skupnosti in celotne države bi lahko za vedno izginile. Priča bi bili množičnemu izseljevanju celotnega prebivalstva v bibličnih razsežnostih," je dejal.

Medvladni odbor ZN-a za podnebne spremembe (IPCC) navaja, da se je morska gladina med letoma 1900 in 2018 dvignila za od 15 do 25 centimetrov.

Če se bo svet segrel "le" za dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo, se bo gladina do leta 2100 zvišala za 43 centimetrov.

Če se segreje za tri ali štiri stopinje Celzija, pa se lahko gladina morja dvigne za kar 84 centimetrov, navaja IPCC.

Po Guterresovih besedah ima Varnostni svet ključno vlogo pri reševanju uničujočih varnostnih izzivov, ki izhajajo iz naraščanja gladine oceanov.