Guterres se je v Ramali sestal s palestinskim premierjem Hamdalo, ki svari, da se vprašanje širitve naselbin zaostruje. Foto: Reuters
Guterres se je v Ramali sestal s palestinskim premierjem Hamdalo, ki svari, da se vprašanje širitve naselbin zaostruje. Foto: Reuters

Kot edino pot za mir na Bližnjem vzhodu Guterres vidi dosego dogovora o dveh državah, ki bi sobivali v miru in varnosti.

"Veliko je stvari, ki jih je treba narediti, vendar so naselbine očitno zelo velika prepreka pri doseganju rešitve dveh držav," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal generalni sekretar ZN-a.

"Želim izrecno poudariti zavezanost vseh Združenih narodov in tudi svojo lastno predanost temu, da se bo rešitev dveh držav uresničila. Že večkrat sem dejal, da za rešitev dveh držav ni načrta B," je poudaril.

Guterres je na prvi obisk v pokrajini od nastopa mandata prispel v nedeljo. V ponedeljek se je sestal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, ki je med obiskom Guterresa Iran obtožil gradnje izdelovalnic raket v Siriji in Libanonu, in predsednikom države Ruvenom Rivlinom. Danes je obiskal še palestinska območja.

Netanjahu: "Tu smo in ostajamo za vedno"
Netanjahu je sicer Guterresove pozive glede umika judovskih naselbin na Zahodnem bregu zavrnil. Med ponedeljkovo slovesnostjo ob 50. obletnici postavitve prve naselbine na Zahodnem bregu je Netanjahu zatrdil, da se ne bodo umaknili iz nobene. "Mi smo tu in tu bomo ostali, za vedno," je dejal.

Palestinski premier Rami Hamdala se je na Netanjahujeve besede odzval z oceno, da je rešitev dveh držav s tem izpuhtela v zrak in poudaril, da se vprašanje širitev naselbin zaostruje.

200 naselbin s 600.000 prebivalci
Na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, ki ju je Izrael zasedel po šestdnevni vojni leta 1967, je okoli 200 judovskih naselbin, v katerih živi okoli 600.000 judovskih naseljencev, še navaja DPA.