Schwarzenegger je marsikoga presenetil, saj se je iz filmskega junaka prelevil v zelo prodornega politika. Foto: EPA
Schwarzenegger je marsikoga presenetil, saj se je iz filmskega junaka prelevil v zelo prodornega politika. Foto: EPA
Schwarzenegger med okrevanjem po nesreči na smučanju, med katero si je zlomil stegnenico.
Ni važno, koliko številk imaš zapisanih v svojem matičnem listu, temveč kaj imaš v glavi in telesu, je dejal ob praznovanju šestih križev. Foto: EPA
Schwarzenegger ob predstavitvi naravi prijaznega vozila
Čeprav je bil nekdaj tudi Schwarzenegger ljubitelj velikih avtomobilov kot je humvee, pa je v zadnjem času goreč zagovornik naravi prijaznih avtomobilov in čistih virov energije. Foto: EPA

Nekdanji zvezdnik bodybuildinga in filma, ki je po preselitvi iz rodne Avstrije leta 1987 postal ameriški državljan, si je ob jubileju zaželel, da bi njegova sedanja domovina izboljšala ugled, ki ga trenutno uživa po svetu.

O njegovi slavi priča dejstvo, da se je letos znašel na naslovnicah tednikov, kot sta Time in Newsweek, zanimivo pa je tudi dejstvo, da je poročen z zagrizeno demokratinjo Mario Owings Shriver, sicer tudi sorodnico nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja.

V lastni stranki bi se mu najraje odrekli
"Guvernator" je leta 2003 postal republikanski guverner najbolj obljudene in tradicionalno bolj k demokratom usmerjene ameriške zvezne države. V javnosti je tudi danes zelo priljubljen, saj je lani novembra zlahka osvojil drugi guvernerski mandat. Veliko več težav pa ima v lastni stranki, saj bi se mu marsikateri član "Stare dobre stranke" najraje odpovedal zaradi njegove nadstrankarske politike, ki močno diši po demokratski agendi in ki na prvo mesto postavlja za republikance, milorečeno, netradicionalne, če ne celo bogokletne prvine, kot so boj za čistejše okolje in izboljšanje socialnih pravic skoraj 34 milijonov velike populacije.

Posnemajo ga pri zeleni politiki
Pri svojih projektih se je močno naslonil na pomoč demokratskih poslancev v kalifornijskem kongresu, njegovemu modelu zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov na raven iz leta 1990 do leta 2020, ki jih namerava doseči z restriktivno politiko do avtomobilskih proizvajalcev in drugih grešnikov, pa sledijo tudi druge zvezne države.

Zaradi nesoglasij s stranko ima trenutno "Schwarzi" velike težave pri sprejemanju državnega proračuna, ki mu ne nasprotujejo demokrati, temveč republikanci. Ker pa je za sprejem proračuna potrebna dvotretjinska večina v obeh domovih kongresa, je njegov sprejem še vedno v zraku.

Vedno znova se vrača
Čili Scwarzenegger, ki se svoji slavi lahko zahvali predvsem zaradi vlog svojih ne preveč zgovornih filmskih junakov s čudnim naglasom in stavkom "Vrnil se bom.", najverjetneje še ni rekel zadnje besede. Nekateri namigujejo, da bo svojo željo po oblasti skušal potešiti na volitvah v zvezni senat leta 2010. V nasprotju z Ronaldom Reaganom, nekdaj tudi filmskim igralcem, ki je postal eden najpomembnejših ameriških predsednikov 20. stoletja, pa Schwarzeneggerju zaenkrat ostajajo vrata Bele hiše trdno zaprta. Ustava namreč določa, da za predsednika ne morejo kandidirati ljudje, ki niso rojeni v "najbolj demokratični državi" na svetu.

Andrej Leban