Tožilec je v petek "vložil obtožnico zoper P. K. zaradi kaznivega dejanja korupcije", je na vprašanje o kazenskem postopku zoper Kažimirja odgovorila tiskovna predstavnica tožilstva Jana Tokolyova.

Slovaški organi sicer ne navajajo polnih imen osumljencev kaznivih dejanj. Po poročanju slovaških medijev je Kažimir v torek dejal, da se "ne čuti krivega za nobeno kaznivo dejanje".

Tamkajšnji mediji pa so ob sklicevanju na več neimenovanih virov poročali, da je bil Kažimir, tudi nekdanji podpredsednik vlade in finančni minister, obtožen korupcije.

Obtožbe so povezane s pričanjem nekdanjega vodje davčnega urada Františka Imreczeja, ki je bil lani prav tako obtožen zaradi korupcije.

Slovaška, država s 5,4 milijona prebivalcev, ki se je leta 2004 pridružila Evropski uniji in nato leta 2009 tudi uvedla evro, se pogosto spopada s korupcijo med državnimi uradniki na visoki ravni.

Številni primeri so povezani z ljudmi, ki so bili na javne funkcije imenovani v času vlade nekdanjega premierja Roberta Fica, čigar populistična levo usmerjena stranka Smer je bila na oblasti med letoma 2016 in 2020, poroča AFP.

Na parlamentarnih volitvah leta 2020 je nato zmagalo populistično gibanje Olano, ki je obljubilo boj proti korupciji v javnem življenju. Od njihovega prihoda na oblast marca 2020 je bilo zaradi korupcije obtoženih že več deset visokih uradnikov.