Pripadniki judovske skupnosti se nikakor niso vklopili v lokalno skupnost. Foto: Reuters
Pripadniki judovske skupnosti se nikakor niso vklopili v lokalno skupnost. Foto: Reuters
Globok razkorak je vladal predvsem med ženskami - pripadnice judovske skupnosti, zakrite z dolgimi črnimi haljami, so karale bolj sproščene indijanke, zakaj nimajo več otrok. Foto: Reuters

Pripadnike skupine Lev Tahor so po več sestankih s starešinami iz majevske skupnosti prosili, naj zapustijo San Juan La Laguna. Starešine so jude obtožili, da vaščanom vsiljujejo svojo vero in običaje, poroča BBC.

Skupina Lev Tahor se je v iskanju verske svobode v vasi z 10.000 prebivalci, približno 150 kilometrov zahodno od prestolnice Guatemala City, naselila pred šestimi leti. Večina jih tako živi v San Juanu od leta 2008, se pa jim je letos po sporu z lokalnimi oblastmi pridružilo še kar nekaj novih članov iz Kanade.

A v zadnjih dneh so se napetosti tako zaostrile, da zdaj v trumah nalagajo svoje imetje na tovornjake in se pripravljajo na odhod. "Smo ljudje miru, in da bi se izognili incidentom, smo se odločili za odhod," je za AFP povedal Misael Santos. "Imamo pravico biti tu, a so nam zagrozili z linčem, če ne odidemo." Po navedbah pripadnikov Lev Tahorja, ki prakticirajo strogo obliko judovstva, so jim zagrozili tudi z odklopom vode in elektrike, če ostanejo.

Brez prispevka k lokalnemu gospodarstvu
Na drugi strani pa vaški starešine trdijo, da so jim judje hoteli vsiliti svoja verska prepričanja in so spodkopavali katoliško vero, večinsko veroizpoved v San Juanu. "Ravnamo v samoobrambi in iz spoštovanja do naših pravic kot avtohtonega ljudstva. Gvatemalska ustava nas ščiti, ker moramo ohraniti in obvarovati svojo kulturo," je dejal predstavnik sveta starešin Miguel Vasquez.

Guillermo Cholotio, lokalni vodič, pa: "S svojimi pojavami odganjajo turiste in se nočejo asimilirati. Ne spoštujejo naših običajev." Sicer odprtim in živahnim vaščanom so stopile na žulj tudi pripadnice Lev Tahorja, ki da odete v dolge črne halje in zaprte vase nenehno karajo preostale vaščanke, ker nimajo več otrok, saj da to zapoveduje Bog. Poleg tega pa naj judje ne bi prav nič prispevali k skupnosti in lokalnemu gospodarstvu, saj ne delajo, pogosto pa tudi ne plačujejo taksistom in svojim stanodajalcem.

Judje iz skupine Lev Tahor zdaj upajo, da bodo imeli več sreče kje drugje v Gvatemali, pa čeprav podžupan San Juana Domingo Gusman Uj pravi, da si jih večina mest v gvatemalskem hribovju, kamor so se naselili, ne želi.

Pravne težave v Kanadi
Lev Tahor, ki v hebrejščini pomeni "čisto srce", je v 80. letih ustanovil mlad goreč protisionistični rabin iz Jeruzalema. Danes šteje skupnost nekaj sto pripadnikov, sestavlja pa jo približno 45 družin, ki večinoma živijo v Gvatemali, Izraelu, ZDA in Kanadi. Skupina si hebrejsko Biblijo razlaga dobesedno, njen cilj pa je vrnitev k izvirnemu judovstvu Tore.

Ženske se do 16. leta starosti pogosto že poročijo, otroke pa šolajo doma, da bi se tako izognili posvetnim predmetom. Ravno zaradi teh praks pride skupina pogosto v navzkrižje z lokalno zakonodajo.

Večina pripadnikov Lev Tahoreja je živela v kanadskem Quebecu, vse dokler ni tamkajšnja vlada proti skupini lani sprožila tožbo zaradi zlorab otrok. Sodišče je razsodilo, da bo 14 otrok poslanih v rejo, potem ko je socialna služba odkrila več primerov zlorabe otrok in zapostavljanja.

Judje so razsodbo izpodbijali na sodišču v Ontariu in pritožbo dobili, vendar se jih je veliko že odselilo na jug. Gvatemala naj bi bila zanje bolj izhod v sili, saj je ena izmed redkih držav, ki brez večjih pravnih dilem sprejme tako veliko skupino.