Leta 2006 je bila povprečna starost haaških pripornikov 52 let. Foto: EPA
Leta 2006 je bila povprečna starost haaških pripornikov 52 let. Foto: EPA
Scheveningen
Haaški pripor leži nedaleč od priljubljenega letovišča Scheveningen, za katerega so značilne dolge peščene plaže. Foto: EPA

Eden najbolj iskanih ljudi na svetu, ki so ga v ponedeljek prijeli v Srbiji, se bo v posebej zgrajenem delu znotraj nizozemskega zapora pri letovišču Scheveningen na obali Severnega morja pridružil 37 preostalim osumljencem, med katerimi je večina Srbov, manj je Hrvatov in Bošnjakov.

Novo bivališče Karadžića bo 15 kvadratnih metrov velika enoposteljna celica, v kateri so police, miza in televizija. Po besedah haaškega sodišča opremljenost in velikost celic presega mednarodne standarde in bolj kot na zapor spominja na sobe v študentskih domovih.

Za zidovi izginejo etnična nasprotja
V času pripora in čakanja na konec sojenja so umrli štirje obtoženci, med njimi leta 2006 nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević, kar je med druge pripornike vneslo kar nekaj nemira, a vseeno je to prostor, kjer se pozabijo stare medetnične razlike in si sojetniki nudijo medsebojno podporo.

"Nisi več Srb, Bošnjak ali Hrvat - si samo pripornik," je dejal nekdanji zaposleni na haaškem sodišču. Izpuščeni zaporniki pripovedujejo, da etnična nasprotja, ki so pripeljala do krvavih vojn in razpada nekdanje Jugoslavije, izginejo za zaporniškimi zidovi.

Sojetniki se tako skupaj pogovarjajo, kuhajo balkanske jedi, gledajo televizijo, igrajo namizni nogomet in se ukvarjajo s športom, pri čemer so med mlajšimi priljubljeni odbojka, nogomet ali tenis, starejši pa bolj prisegajo na pikado in namizni tenis.

Šešelj med največjimi šaljivci
Jetniki se lahko skupaj udeležujejo verskih obredov, se učijo angleškega jezika in se ukvarjajo z umetnostjo ter ročnimi deli. "Mi muslimani iz BiH-a in s Kosova smo skupaj s Srbi in Hrvati praznovali naše verske praznike," je povedal nekdanji jetnik, muslimanski poveljnik Naser Orić, ki je še razkril, da sta največja šaljivca v zaporu vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj in poveljnik hrvaške paravojaške enote iz BiH-a Mladen Naletilić Tuta.

G. V.