43-letni Haradinaj je najvišji kosovski predstavnik, ki mu sodijo v Haagu. Foto: EPA
43-letni Haradinaj je najvišji kosovski predstavnik, ki mu sodijo v Haagu. Foto: EPA

Sojenje, prvo ponovljeno na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, se je začelo z uvodnim nagovorom, v petek pa se bo začel glavni del sojenja z zaslišanjem prič.

"Žrtve pretepali, mučili in ubijali"
Tožilec Paul Rodgers je v uvodnem nagovoru poudaril, da so obtoženi sodelovali v zločinih, katerih tarča so bili civilisti. Dodal je, da je Haradinajeva OVK vzpostavila nadzor nad območjem na zahodu Kosova s "kruto odstranitvijo tistih, ki so jih sumili, da sodelujejo s srbskimi silami ali ne podpirajo albanskih sil".

"Žrtve so pretepali, mučili, pa tudi pobijali, ne glede na njihovo narodnost in veroizpoved," je dejal Rodgers in poudaril, da so obtoženi tudi neposredno sodelovali v nekaterih zločinih, omenjenih v obtožnici. OVK je v vojni proti srbskim oblastem videla vojno za osvoboditev, v boju proti sovražniku pa so uporabljali tudi nezakonita sredstva in zlorabljali civiliste, je še povedal Rodgers.

Na novem sojenju naj bi uporabili večino dokaznega gradiva iz prvega sojenja, v živo pa naj bi pričalo le okoli deset prič.

Nekdanji poveljnik nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Haradinaj in soobtožena pripadnika OVK-ja Idriz Balaj in Lahlo Brahimaj so obtoženi vojnih zločinov, ki naj bi jih zagrešili v letih 1998 in 1999 v taborišču Jablanica.

Na ponovnem sojenju skrčena obtožnica
Haaško sodišče je Haradinaja in Balaja aprila 2008 na prvi stopnji oprostilo vseh 37 točk obtožnice, Brahimija pa je obsodilo na šest let zapora. Pritožbeni svet sodišča je julija lani sprejel pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo in odredil novo sojenje, češ da je bilo sojenje končano, preden so svoje izjave podale vse priče. Del prič naj bi ustrahovali, zato niso želele pričati.

Obtožnico proti trojici je haaško sodišče oktobra lani skrčilo, tako da jih zdaj ne bremenijo več zločinov proti človečnosti.