Tudi skoraj leto po smrti Haider še nima miru. Foto: EPA
Tudi skoraj leto po smrti Haider še nima miru. Foto: EPA

Haider, ki je umrl v prometni nesreči 11. oktobra lani, je imel med nesrečo v žilah v zgornjem delu telesa 2,08 promila alkohola, 1,88 promila v žilah v nogah, v želodcu pa kar 7,59 promila alkohola. Zdravil ali mamil niso našli.

Teorije o terorističnem napadu izključene
Poročilo o obdukciji vključuje dokumente različnih preiskav - tehničnih, sodnomedicinskih, radioloških, kemično-toksikoloških, DNA-ja in drugih, priloženi pa so mu tudi dokumenti policije, tožilstva in izjave prič. Ti dokumenti strokovnjakov izključujejo, da bi lahko prometno nesrečo povzročilo kaj drugega kot sam voznik. S tem so izključili teorije zarot o terorističnem napadu, ki so se v avstrijski javnosti pojavljale v zadnjih mesecih.

Sestra napovedala tožbo
Zaradi razkritja je Haiderjeva sestra Ursula Haubner, sicer poslanka Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ), proti časniku News napovedala tožbo. Povedala je, da celo Haiderjevi svojci niso imeli dostopa do vseh "tajnih dosjejev" z obdukcije, zaradi česar je ravnanje tednika nedopustno. Haiderjeva družina ima pravico do zaščite zasebnega življenja, je poudarila.

Zaostreni predpisi o varovanju tajnosti
Predsednica avstrijskega parlamenta Barbara Prammer je zaradi objave poročila o obdukciji zaostrila predpise za varovanje tajnosti v odborih parlamenta. Od zdaj bodo vse dokumente, ki jih bo prejel poseben preiskovalni odbor parlamenta, ki se ukvarja z očitki o vohunjenju v političnih vrstah, takoj označili z oznako tajno. BZÖ namreč sumi, da je dokumente o Haiderjevi obdukciji tednik News dobil iz parlamenta. Predsednica parlamenta se s temi navedbami sicer ne strinja, a je odredila takojšnjo zaostritev prepisov za varovanje tajnosti, "da bi odvrnila vsakršen sum".