Gojenje arašidov je za Haiti zelo pomembno, donacije, kot je ameriška, pa haitijsko gospodarstvo zelo ogrožajo. Foto: EPA
Gojenje arašidov je za Haiti zelo pomembno, donacije, kot je ameriška, pa haitijsko gospodarstvo zelo ogrožajo. Foto: EPA
Bill Clinton
Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je priznal ameriške donacije riža Haitiju za eno od svojih največjih napak. Te pošiljke so namreč uničile haitijsko pridelavo riža. Foto: EPA

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo predstavlja pošiljko arašidov kot donacijo za omilitev lakoto med haitijskimi otroki, toda tamkajšnje prebivalstvo "pomoči" ostro nasprotuje. Vodja kmetovalcev Josapha Antonice Guillaume je po poročanju Al Džazire dejal, da njihovi pridelki niso modificirani in da ne bodo dopustili nikomur, da jih uniči. "Bojevali se bomo. Arašidi so del naše dediščine." Arašide gojijo na Haitiju že več kot 200 let, s tem pa se danes ukvarja 150.000 kmetov.

Poziv Združenim državam, naj ustavi pošiljko, je objavilo več kot 50 skupin kmetov in humanitarnih delavcev, tako haitijskih kot tujih. "Damping teh arašidov bo povzročil veliko katastrofo, še večjo, kot je bilo uničenje naše proizvodnje riža," je dejal strokovnjak za kmetijstvo Jean Pierre Ricot. "Zaradi teh politik je vsakdanji kruh izgubilo na stotine tisočev družin. Da bi se spopadli s problemom, se moramo bojevati, da te politike ustavimo," je dejal.

"Pomoč", ki škoduje
Ricot se je nanašal na ameriške pošiljke oziroma t. i. donacije riža v osemdesetih in devetdesetih letih, ki jih je nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton pozneje priznal kot eno svojih največjih napak. Od takrat se namreč haitijska proizvodnja riža ni opomogla, poroča Al Džazira.

Ameriško kmetijsko ministrstvo sporoča, da sodeluje tako s haitijsko vlado kot s Programom ZN-a za hrano. Nekateri strokovnjaki s področja razvoja pa opozarjajo, da ZDA lahko subvencionirajo svoje kmete, medtem ko Haiti tega ni sposoben, zato državi nista v enakopravnem odnosu. Haitijski nasprotniki ameriške pošiljke ob tem poudarjajo, da takšne donacije ustvarjajo odvisnost, kmetje na Haitiju pa že pridelajo dovolj arašidov.

Nekateri mednarodni strokovnjaki za človekoljubno pomoč opozarjajo, da bi lahko ameriška donacija arašidov postala še ena zgodba o humanitarni pomoči bogate države, ki spodkoplje šibko gospodarstvo revne države prejemnice.

Po podatkih Svetovne banke se je skrajna revščina na Haitiju zmanjšala z 31 odstotkov na 24 odstotkov v zadnjem desetletju, a Haiti ostaja najrevnejša država na zahodni polobli in ena najrevnejših držav na svetu. Njen bruto domači proizvod je bil leta 2014 846 ameriških dolarjev na prebivalca.