Hamas je eno od dveh največjih palestinskih gibanj, v zadnjih desetih letih pa je zaradi različnih dejavnikov oslabel. Foto: EPA
Hamas je eno od dveh največjih palestinskih gibanj, v zadnjih desetih letih pa je zaradi različnih dejavnikov oslabel. Foto: EPA
Gaza
Ena od hujših težav, s katerimi se Gaza spopada zaradi izraelsko-egiptovske zapore, je pomanjkanje pitne vode, na kar opozarja tudi ZN. Foto: EPA
Hamas v zameno za referendum pripravljen na razpustitev

S tem naj bi tako končali dolgoletni spor med glavnima palestinskima političnima skupinama. Leta 2007 je namreč kmalu po volitvah, na katerih je zmagal Hamas in jih je tudi Zahod priznal kot demokratične in veljavne, izbruhnil spor med Hamasom in Fatahom, ki uživa podporo Zahoda. Po spopadu je Hamas prevzel nadzor nad Gazo, dele Zahodnega brega, ki niso pod neposrednim nadzorom Izraela, pa upravlja Fatah.

Hamas je zdaj sporočil, da je pripravljen sprejeti ključne pogoje vodje Fataha in palestinskega predsednika Mahmuda Abasa ter razpustiti upravni odbor v Gazi, organ, ki velja za vzporednega Abasovi palestinski upravi. Pripravljeni so tudi izvesti volitve in voditi dialog s Fatahom, poroča Reuters.

Hamas je v nedeljo sporočil, da se "odziva na velikodušna egiptovska prizadevanja, ki odsevajo željo Egipta po končanju razkola in dosegu sprave".

Kot poroča Al Džazira, čakajo morebiten spravni dogovor še številne ovire. Ni namreč jasno, ali je Hamas pripravljen svoje varnostne sile prepustiti Abasovemu nadzoru, kar je vprašanje, zaradi katerega so že propadli pretekli poskusi. Na Hamasovo zadnjo izjavo se Abasova vlada še ni odzvala.

Sporazum o spravi že leta 2011
Leta 2011 sta gibanji v Kairu podpisali sporazum o koncu spora in oblikovanju prehodne vlade pred volitvami, od takrat pa je Egipt med njima posredoval za uresničitev sporazuma. Poskusi za dosego sprave in oblikovanje vlade narodne enotnosti na obeh območjih Palestine so do zdaj propadli.

Izraelska in v manjši meri egiptovska zapora Gaze po zmagi Hamasa pred desetletjem, tri izraelske ofenzive in mednarodna osamitev so oslabili Hamas, nanj pa pritisk izvaja tudi Abas. Tako je dosegel zmanjšanje plačil za elektriko v Gazi in krčenje plač za tamkajšnje javne uslužbence.

V Gazi, obmorski palestinski enklavi, ki meri 365 kvadratnih kilometrov, živi okoli dva milijona ljudi, razmere za življenje pa so predvsem zaradi zapore obupne. Med drugim vlada hudo pomanjkanje elektrike in čiste vode. Gaza ima tudi eno najvišjih brezposelnosti na svetu. ZN opozarjajo, da bo območje kmalu neustrezno za življenje, tudi ZN Izrael poziva, naj prekine desetletno zaporo.

Hamas v zameno za referendum pripravljen na razpustitev