Na Kosovu stojijo za Haradinajem. Foto: EPA
Na Kosovu stojijo za Haradinajem. Foto: EPA
false
Kosovska skupščina je na izredni seji sprejela resolucijo, s katero vlado in predsednico Kosova poziva, naj od slovenskih oblasti terjajo, da nekdanjemu kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju čim hitreje vrnejo diplomatski potni list in mu dovolijo vrnitev na Kosovo. Medtem je Haradinajeva stranka Zveza za prihodnost Kosova napovedala proteste pred slovenskim veleposlaništvom v Prištini vse do njegove izpustitve. Foto: EPA
Slovenska policija je Haradinaja aretirala na podlagi mednarodne tiralice Srbije. Čeprav je Haradinaj na prostosti, ne more zapustiti države, saj so mu pristojni organi odvzeli potni list. Okrožno sodišče v Kranju namreč preverja, ali v Srbiji še obstaja obtožba proti njemu. Preverjajo tudi, ali mu za dejanja, v zvezi s katerimi ga išče Srbija, niso že sodili na haaškem sodišču, so pojasnili na sodišču v Kranju. Foto: BoBo
Policija v Kranju je Haradinaja na prostost izpustila že včeraj po aretaciji. Pred sodnikom je Haradinaj podal obljubo, da Slovenije brez dovoljenja sodišča ne bo zapustil. Na kranjskem sodišču dodajajo, da sodišče v tej zadevi ravna enako kot ob vsakem drugem prijetju tujega državljana na podlagi mednarodne tiralice, kar je na brniškem letališču sicer precej pogosto. Foto: BoBo
Haradinaj
Mednarodno sodišče za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije v Haagu je Haradinaja, ki je tudi nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova, novembra 2012 oprostilo vseh obtožb vojnih zločinov med spopadi na Kosovu med letoma 1998 in 1999. Foto: Reuters
Haradinajevo prijetje zatreslo odnose s Kosovom
Zaradi Haradinaja diplomatski spor s Kosovom
O Haradinaju tudi Cerar in Mustafa
Haradinaj še vedno v Sloveniji

Najostrejši je bil kar Haradinaj, ki je v pogovoru za RTV Slovenija poudaril, da je nosilec diplomatskega potnega lista, da brez težav potuje po vsem svetu in bil z njim v 50 državah, pa se mu še nikdar ni pripetilo kaj podobnega. "Iskreno povedano, to pove veliko o vaši državi, vašem pravosodnem sistemu, pa tudi o politikih," je bil oster Haradinaj, ki je bil novembra 2012 v Haagu oproščen vseh obtožb vojnih zločinov, včeraj pa je bil v Kranju zaslišan pri preiskovalnem sodniku.

Kranjsko sodišče: Vlagatelj mora dopolniti pritožbo
S kranjskega okrožnega sodišča so zvečer sporočili, da so v povezavi s pridržanjem v sredo prejeli "pritožbo na vodenje postopka," a ker ni bilo priloženega pooblastila pritožnika, je sodišče pozvalo vlagatelja, "naj vlogo ustrezno dopolni, da bo sposobna obravnavanja". Ob tem so na kranjskem sodišču pojasnili, da v primeru, kot se je to zgodilo pri Haradinaju, ko je podana obljuba zahtevane osebe, da brez dovoljenja sodišča ne bo odšla v tujino v skladu s slovensko kazensko zakonodajo, "ni pritožbe oziroma drugega pravnega sredstva".
V Sloveniji, kjer so ga prijeli na podlagi 11 let stare tiralice iz Srbije, še preverjajo, ali mu za dejanja, zaradi katerih ga išče Srbija, niso sodili že na haaškem sodišču, na katerem je bil oproščen. Predvsem v diplomaciji in politiki neuradno menijo, da bi bil lahko postopek izpeljan nekoliko drugače, torej na nekoliko bolj diplomatski način, tudi seveda zato, ker ima Haradinaj diplomatski potni list.
"Mislim, da je to nesmisel. Nalog za aretacijo sploh ne obstaja več. Po vsem svetu je razveljavljen. Ker sem šel čez vse pravne postopke, najvišje mednarodne skupnosti. Potoval sem v ZDA, potoval povsod po Evropi, samo Ljubljana je bila težava," je dejal Haradinaj. "Mi nismo bili tako srečni kot vi, morali smo skozi vojno, izzive, in smo, kjer smo. V vseh pogledih smo bili do Slovenije zelo odprti - v gospodarstvu, politiki, povsod. Mislim pa, da so se s tem dogodkom stvari zelo spremenile."

Navijači napadli poslopji slovenskih podjetij
Navijači prištinskega nogometnega kluba so s pirotehničnimi sredstvi napadli poslopji slovenskih podjetij - NLB-ja in Ipka - ter povzročili gmotno škodo. Napovedali so nove povračilne napade, dokler Slovenija ne bo osvobodila Ramusha Haradinaja, je poročal Radio Slovenija. Kosovska vlada je dejanje že obsodila.

Haradinaj, ki je še vedno v Ljubljani, ne ve, kdaj mu bodo slovenske oblasti vrnile potni list, da se bo lahko vrnil v Prištino. "To je vprašanje, na katerega še čakam odgovor. To je nesprejemljivo. Z vašim vedenjem je nekaj narobe - glede na to, da izhajate iz iste države, iz Jugoslavije, ki ne obstaja več, pomeni, da imate še vedno nostalgijo po nekdanji Jugoslaviji ali pa živite v nekakšni ljubezenski navezi z Beogradom. Mislim, da to ne vodi v dobre odnose z drugimi državami na območju, še posebej z Albanci."

Haradinaj še pravi, da bo njegovo prijetje Sloveniji škodovalo na gospodarskem in političnem področju.

Izredna seja v Prištini
Odzval se je tudi zunanji minister Karl Erjavec. Ta je povedal, da rešitev zadeve pričakuje še danes ali najpozneje jutri in da je odvetnik Haradinja na sodišče že vložil pritožbo na odvzem potnega lista. "Pričakujemo pozitivni izid. Zelo pomembna okoliščina je pa tudi, da se je minister za pravosodje odločil, da ne bo dovolil izročitve, če bi prišlo do takšne odločitve. In sicer zato, ker naj bi bile obtožbe - gre za obtožbe za vojne zločine - že obravnavane pred haaškim sodiščem," je dejal Erjavec.
Kot je znano, so Haradinaja prijeli na podlagi tiralice Interpola Beograd iz leta 2004. V Kranju ga je v sredo zvečer zaslišal preiskovalni sodnik, nato so ga izpustili na prostost. Medtem je njegova stranka Zveza za prihodnost Kosova napovedala proteste pred slovenskim veleposlaništvom v Prištini vse do Haradinajeve izpustitve.

Skrajšan postopek, a v skladu z zakoni
O pridržanju Haradinaja se je s svojim kosovskim kolegom Iso Mustafo po telefonu pogovarjal tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar, že v sredo zvečer pa je s kosovsko kolegico Atifete Jahjaga govoril tudi predsednik republike Borut Pahor. Mustafa je dejal, da mu je slovenski premier obljubil skrajšan sodni postopek v primeru Ramusha Haradinaja, ki je bil sicer zaradi pomanjkanja dokazov dvakrat oproščen na haaškem sodišču za vojne zločine.

Mustafa meni, da to dokazuje, da je Haradinaj nedolžen, zato upa, da se podobni incidenti ne bodo več dogajali. Premier Cerar je sicer dejal, da bo sodni postopek v Sloveniji speljan v najkrajšem mogočem roku, vendar v skladu z zakonodajo in obveznostmi, ki jih ima Slovenija do Interpola, je poročal Radio Slovenija.


Na izredni seji kosovskega parlamenta sprejeta resolucija

Kosovski parlament pa je na zahtevo stranke Zveza za prihodnost Kosova sklical izredno sejo, na kateri so govorili o razmerah po pridržanju nekdanjega premierja in predsednika Zveze za prihodnost Kosova. Poslanci so obsodili pridržanje Haradinaja in zahtevali njegovo takojšno vrnitev.

Na izredni seji so nato sprejeli resolucijo, s katero vlado in predsednico Kosova poziva, naj od slovenskih oblasti terjajo, da Haradinaju čim hitreje vrnejo diplomatski potni list in mu dovolijo vrnitev na Kosovo. O predlogu resolucije so v skupščini danes glasovali dvakrat. V drugem poskusu so jo izglasovali s 65 glasovi, osem poslancev pa se je vzdržalo, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Sloveniji naj bi vlada v Prištini tudi poslala protestno noto.

Za zamrznitev odnosov s Slovenijo
Vodja poslanske skupine Demokratske stranke Kosova Adem Graboci je med razpravo dejal, da gre za provokacijo Kosova in njegovih državljanov. "Zahtevamo resna prizadevanja naše države, da se konča ta praksa," je dejal in dodal, da je še posebej vznemirjen, ker se je to zgodilo v Sloveniji, ki je prijateljska država.

Vodja poslanske skupine Demokratske zveze Kosova Ismet Beqiri je zahteval, da se primer Haradinaj čim prej razreši in da se tovrstni dogodki ne bi smeli več dogajati. Vodja poslanske skupine Vetevendosje (Samoopredelitev) Glauk Konjufca pa je dejal, da je pridržanje Haradinaja nesprejemljivo. Dodal je, da je bila srbska tiralica izdana v času, ko se je proti Haradinaju pripravljala obtožnica pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, in dodal, da ni kriva Slovenija, saj je glavna težava Srbija, ne Slovenija.

Najbolj kritičen do Slovenije je bil neodvisni poslanec Shaip Muja, ki je v znak protesta predsedniku kosovske skupščine Kadriju Veseliju predal svoj diplomatski potni list. Zahteval je tudi, da bi morali pregledati sporazume, ki so bili ratificirani s Slovenijo, in te sporazume razveljaviti.

"Zamrzniti morajo odnose s Slovenijo, kosovski državni tožilec pa mora vložiti obtožnico proti srbskemu predsedniku Tomislavu Nikoliću, premierju Aleksandru Vučiću in zunanjemu ministru Ivici Dačiću zaradi vojnih zločinov in okoli 1.500 izginulih oseb, katerih usoda je neznana," je še dejal Muja.

Prijetje škodi tudi Beogradu
Zaskrbljeni so tudi srbski poslanci Liste Srbska, s podporo Beograda, saj s Haradinajevo stranko dobro sodelujejo. Prijetje nekdanjega premierja je v zadrego spravilo tudi predsednika srbske vlade Aleksandra Vučića, ki se ravno pripravlja na pomembna pogajanja v Bruslju. "Ne vem, kako je lahko 50-krat z istim diplomatskim potnim listom potoval po vsem svetu, ravno zdaj, tri dni pred pogovori med Srbijo in Kosovom v Bruslju pa se najdejo in ga primejo. Morda je pa samo naključje," je dejal Vučić.
Nelagodje Beograda v zadnjem času narašča - na podlagi njihove sicer lanske tiralice je bil prejšnji teden v Švici, in to le mesec dni pred 20. obletnico genocida v Srebrenici, prijet bošnjaški poveljnik na srebreniškem območju Naser Orič, tudi oproščen v Haagu, kar je negativno vplivalo na odnose s Sarajevom. Za zdaj njegove izročitve niso zahtevali, tudi o Haradinaju še vedno molčijo.



Haradinajevo prijetje zatreslo odnose s Kosovom
Zaradi Haradinaja diplomatski spor s Kosovom
O Haradinaju tudi Cerar in Mustafa
Haradinaj še vedno v Sloveniji