Hodžev režim je bil eden najtrših v Evropi. Foto: EPA
Hodžev režim je bil eden najtrših v Evropi. Foto: EPA
Po zlomu komunizma se je vdova diktatorja, ki je umrl leta 1985, znašla za zapahi. Foto: EPA

"Nekateri želijo, da se pokesam za stvari, ki so se zgodile v tistih časih," je dejala danes 86-letna Nexhmije v enem redkih intervjujev. "Ljudje bi morali že od začetka vedeti, da ne morem kritizirati Enverja, varovati moram njegov ugled. Na žalost 100. obletnica rojstva Enverja sovpada s časom protislovnosti: nekatere organizacije, ki želijo proslaviti stoto obletnico njegovega rojstva, se to v teh skorajda že fašističnih časih bojijo storiti."

Enver Hodža se je rodil 16. oktobra 1908 in je po vodenju upora v drugi svetovni vojni Albaniji z eno najtrših rok vladal dolgih 40 let. Med drugim je prepovedal vero, zaprl meje in zgradil na tisoče bunkerjev za obrambo pred tujo invazijo. Albanci se tistih časov spominjajo z bolečino in obsojajo njegovo vladavino.

Čeprav je Albanija še vedno v veliki večini ruralna država, je vseeno storila velik korak k napredku: beleži visoko gospodarsko rast in si prizadeva hoditi po poti svojih bogatejših sosed. Vdova nekdanjega voditelja nekatere spremembe ocenjuje kot pozitivne. "Ljudje so bolj svobodni, govorim lahko kadar želim, toda temu se izogibam. Nekatere stvari so dobre, gre za razvoj, napredek."

Diktatorjeva nežna plat?
Nexhmije je svojega bodočega moža spoznala leta 1941, ko sta oba delovala v komunističnem podzemlju in ko so na zveze med člani gledali z mrkimi pogledi. "Izrazi ljubezni so bili prepovedani," se spominja smehljaje. "Tudi v tem je bil nek čar. Med nama je bila precejšnja starostna razlika in prišel je kot delegat centralnega komiteja. Nikoli mi ni prišlo na misel, da bi bila z njim. On je bil tisti, ki mi je začel dvoriti. Bil je zelo, zelo ljubeč, res sladek."
Neko noč jo je na kolesu odpeljal v varno hišo koministične stranke. "Tako sva se zaljubila." Poročila sta se leta 1945.

Pravi, da je Enver po vojni kljub splošni revščini prispeval k boljšemu življenju Albancev z izboljšanjem življenjskih pogojev, zdravstvnega sistem in izobraževanja. "V primerjavi z Zahodom so bili življenjski pogoji skromni, a vel je duh enakopravnosti." Glede represije in krutih metod tajne policije Nexhmije, ki je postala pomembna uradnica komunistične stranke, priznava, da so bile pretirane. "Neprijetne stvari so se dogajale, toda ukazi o tem niso prišli z vrha, kaj šele od Enverja. Ljudje se zdaj pritožujejo, da so bile zaporne kazni previsoke, toda takšni so bili zakoni takrat."

Glede zaprtja mej pravi: "Če pogledamo z zdajšnje perspektive, potem res ne bi smele biti tako restriktivne, toda takrat so bili drugačni časi."

Po koncu komunizma za pet let v zapor
Po zlomu komunizma v Albaniji leta 1990 je bila Hodževa vdova zaradi zlorabe državnih sredstev obsojena na 5 let zapora. V obrambo je dejala, da je porabila 360 dolarjev za nakup novih kozarcev, potem ko so številni žalujoči na pogrebu Hodže, ki je umrl leta 1985, razbili kozarce pri pitju rakije in alkohola. "Motiv sojenja proti njemu je bil političen: bila sem pač vdova Enverja Hodže," je potožila v intervjuju. "Ko sem prišla iz zapora, še ulic nisem prepoznala."

K. T.