Francoski predsednik Francois Hollande je državljane pozval k previdnosti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Francoski predsednik Francois Hollande je državljane pozval k previdnosti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Francoska policija je vdrla v tiskarno v bližini Pariza, v katero sta se zatekla osumljenca napada na satirični tednik Charlie Hebdo, brata Kouachi, in ju ubila. Talec je na varnem. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Drama v trgovini se je končala z več mrtvimi, med njimi je tudi napadalec. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Napad v Franciji
Nekaterim talcem se je uspelo rešiti iz trgovine s košer hrano, v kateri jih je zajel napadalec, ki ga je policija ubila. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Na solidarnostnem shodu v nedeljo pričakujejo več sto tisoč ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

V nagovoru naroda, ki ga je v živo prenašala televizija, je Hollande izrazil pohvalo vsem policistom, "ki so sodelovali v današnji operaciji ... ponosen sem nanje". Ob tem je opozoril, da v Franciji še vedno obstaja možnost napada in da se ljudje ne smejo vdati strahu.

K previdnosti sta francoske državljane pozvala tudi notranji minister Bernard Cazeneuve in premier Manuel Valls. Francoski premier je sicer za televizijo BFMTV priznal, da so več kot očitno odpovedali varnostni organi. "Očitno je šlo za odpoved varnostnih sil. Če umre 17 ljudi, to pomeni, da smo pred (varnostnim) polomom." Pri tem je spomnil na stotine posameznikov, ki odhajajo v Sirijo in Irak, kjer se izurijo v terorizmu, nekateri pa se nato tudi vrnejo.

Sicer pa je Hollande v nagovoru napadalce, tako v pariški trgovini s košer hrano kot brata Kouachi, ki sta domnevna napadalca na satirični tednik Charlie Hebdo, kjer je bilo ubitih deset novinarjev in policista, označil za "fanatike", ki nimajo ničesar skupnega z islamsko vero.

"Sposobni moramo biti odgovoriti na napad s silo, ko je to potrebno, hkrati pa moramo znati izkazati solidarnost. Smo država, v kateri živijo svobodni ljudje, ki ne klonijo pred različnimi pritiski, ki se ne bojijo, ker verjamejo v ideal, ki je višji od nas in ga bomo lahko branili, tudi če je ogrožen mir," je dejal.

Na solidarnostnem shodu pričakujejo več sto tisoč ljudi
Ob tem je še potrdil udeležbo na solidarnostnem shodu enotnosti v Parizu in pozval Francoze, naj se mu pridružijo in se tako zavzamejo za svobodo, demokracijo in pluralizem. "Vse moške in ženske Francije pozivam, da to soboto vstanejo in skupaj prenesejo vrednote demokracije, svobode, pluralizma, ki so nam zelo drage in ki jih na nek način Evropa uteleša. Tako vam zagotavljam, da bomo iz tega izšli močnejši. Naj živi Republika, naj živi Francija."

Po krvavih tragedijah, ki so v zadnjih dneh pretresle Francijo, bo v nedeljo potekal solidarnostni shod enotnosti v spomin na žrtve napada na satirično revijo Charlie Hebdo, v katerem je bilo ubitih 10 novinarjev in dva policista, in današnje drame s talci v Parizu, v kateri so umrli najmanj štirje talci. Pričakuje se udeležba več sto tisoč ljudi. Solidarnostni shodi bodo potekali po vsej Franciji.

Angela Merkel: Stati moramo skupaj
Shoda se bo udeležilo tudi več evropskih voditeljev, med drugim premierja Velike Britanije in Italije, David Cameron in Matteo Renzi, ter nemška kanclerka Angela Merkel. "V teh dneh smo v Evropi enotni, še posebej na isti strani s Francijo," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel. "Ko se zgodi, da so napadene svoboda in svoboščine, kakršen je bil ta barbarski napad na karikaturiste, potem moramo stati skupaj," je še dodala. Svojo udeležbo na shodu so potrdili tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini ter španski premier Mariano Rajoy.

Isti dan bi sicer moralo v Strasbourgu potekati srečanje med Hollandom in nemško kanclerko Angelo Merkel, a so ga po krvavih dogodkih v Parizu preložili.

Sarkozy: To je barbarska napoved vojne Franciji
Nekdanji francoski predsednik in prvi mož opozicijske stranke UMP Nicolas Sarkozy je medtem v odzivu ocenil, da so "barbari napovedali vojno Franciji, njenim institucijam in republiki". "Ta tragična situacija poziva vsakega izmed nas k spoštovanju narodne enotnosti, ki smo jo dolžni žrtvam," je v sporočilu zapisal Sarkozy.

Končana drama s talci
Francoska policija je danes razrešila dvojno dramo s talci. Severno od Pariza sta bila po več urah napetosti v spopadu s policijo ubita brata Kouachi, ki naj bi bila odgovorna za sredin pokol na uredništvu satiričnega tednika Charlie Hebdo, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, 11 pa ranjenih. Skoraj istočasno je policija posredovala tudi proti napadalcu na judovsko trgovino na vzhodu Pariza v predelu Vincennes. Pri tem je bil napadalec ubit, po navedbah medijev pa so umrli tudi štirje talci. Še dva policista sta bila ranjena.

Sprva ni bilo jasno, ali so brata Kouachi in napadalec Amady Coulibaly v trgovini s košer prehrano povezani - kot je potrdila policija, so bili. Vsi trije naj bi bili člani celice z imenom Buttes Chaumont, ki se imenuje po parku v 19. pariškem okrožju. Ta je rekrutirala džihadistične borce za Irak in bila prva tovrstna organizacija na francoskih tleh.