Charlie Hebdo je znan po svojih provokativnih izjavah. Foto: EPA
Charlie Hebdo je znan po svojih provokativnih izjavah. Foto: EPA
Pariz
Gre za enega najbolj krvavih terorističnih napadov na francoskih tleh. Foto: Reuters

V napadu na tednik, ki je bil v preteklosti že tarča napadov in groženj zaradi objavljanja za muslimane spornih karikatur, je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi dva policista. Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da gre nedvomno za teroristični napad.

Slovenski predsednik Borut Pahor je ob napadu francoskemu predsedniku poslal sožalno pismo, v katerem je najostreje obsodil to zavržno dejanje. "Gre za zavržno dejanje zoper temeljne vrednote sodobne civilizacije, ki mora biti deležno najostrejše obsodbe vsega svobodnega in miroljubnega sveta," je zapisal Pahor. Ob tem je francoskemu predsedniku izrekel globoko sožalje in ga prosil, naj prenese izraze iskrenega sočutja družinam in svojcem preminulih.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je ostro obsodil napad, ki po njegovem mnenju kaže, kako je varnost lahko zelo relativen pojem in da se moramo vsi skozi dialog zavzemati za miroljubno politiko. Ob tem je izrazil sožalje svojcem žrtev napada.

"To je še enkrat opozorilo, da moramo ravnati skrajno previdno in da mednarodna skupnost ne sme dovoliti, da pride do tovrstnih oblik terorizma," je še dejal Erjavec in v luči, da je šlo za napad na medij, izpostavil še pomen obrambe svobode govora in tiska.

Napad je ostro obsodila islamska skupnost v Sloveniji in izrazila upanje, da bodo pristojni organi prijeli storilce, ki stojijo za terorističnim napadom in jih pripeljali pred roko pravice. Tajnik skupnosti Nevzet Porić je v izjavi še zapisal, da izražajo sožalje družinam in svojcem žrtev.

Ostuden napad
Britanski premier David Cameron je dejal, da gre za ostuden napad. "Morilci v Parizu so ostudni. Stojimo ob strani s francoskim narodom v boju proti terorizmu in obrambi svobode medijev," je še dejal.

Nemška kanclerka Angela Merkel v obsodbi napada dejala, da gre za napad na svobodo govora in medijev. "Ta ostuden napad ni samo napad na življenja Francozov in njihovo varnost. Gre tudi za napad na svobodo govora in medijev, ključnih dejavnikov naše svobodne demokratične kulture, za katerega v nobenem primeru ne more biti opravičila," je sporočila Merklova.

Obsodbam napada so se pridružile tudi ZDA. Tiskovni predstavnik Bele hiše John Earnest je dejal, da so ZDA pripravljene tesno sodelovati s Francozi pri preiskavi napada.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je napad na satirični tednik prav tako označil kot barbarski in odvraten napad na svobodo medijev. Terorizma v vseh oblikah in pojavih ni mogoče na noben način tolerirati ali upravičiti, je še dejal.

Barbarsko dejanje
Napad je odločno obsodil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Moskva odločna obsoja terorizem v vseh njegovih oblika, je za rusko tiskovno agencijo TASS dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je napad označil kot nesprejemljivo in barbarsko dejanje. Kot je še dejal, je globoko pretresen zaradi nasilnega in nečloveškega napada na uredništvo satiričnega tednika. V imenu Evropske komisije je Franciji izrekel solidarnost.

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je v imenu italijanske vlade izrazil solidarnost in bližino francoskemu narodu in vladi. Napad je označil za "teroristično dejanje norih razsežnosti". "Najhuje je, da je to napad na svoboden časopis, ki bi lahko sodil v okvir terorističnih akcij zaradi karikatur, objavljenih v zadnjih dneh," je še opozoril Gentiloni.

Iz Arabske lige so sporočili, da napad v Parizu najostreje obsojajo. Vplivni egiptovski inštitut Al Azhar, ki velja za najbolj prestižni center učenja sunitskega islama, je prav tako sporočil, da je napad kriminalno dejanje in da islam zavrača kakršnokoli obliko nasilja.