Hollande je izrazil upanje, da bo še več evropskih voditeljev sledilo njegovemu zgledu in obiskalo Kubo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Hollande je izrazil upanje, da bo še več evropskih voditeljev sledilo njegovemu zgledu in obiskalo Kubo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Veste, da je Francija vedno zagovarjala odpravo embarga, ki zavira razvoj Kube," je dejal Hollande v Havani. Izrazil je tudi upanje, da bo še več evropskih voditeljev sledilo njegovemu zgledu in obiskalo Kubo v tem ključnem času, ker je zelo pomembno, da je Evropa navzoča v času sprememb.

Francija je od leta 1991 naprej v Generalni skupščini Združenih narodov glasovala za resolucijo, ki zahteva odpravo embarga, vendar so morali Kubanci počakati na ameriškega predsednika Baracka Obamo, da so dobili upanje, da se bo to morda res zgodilo.

Embargo lahko odpravi le ameriški kongres
Obama je začel izboljševati odnose s Kubo lani decembra po izmenjavi zapornikov med državama, ker je ugotovil, da pol stoletja blokade ni spremenilo režima na Kubi. Embargo lahko odpravi le ameriški kongres, kar se ne bo zgodilo še tako hitro.

EU in Kuba se od aprila lani pogajata o normalizaciji odnosov in krepitvi sodelovanja. Naslednji krog pogovorov bo junija, dogovor pa pričakujejo do konca leta.

Hollande se bo sešel še s kubanskim predsednikom Raulom Castrom. V Havano je prispel v nedeljo zvečer, v torek pa potuje še na Haiti. Tudi Castro se je šele v nedeljo vrnil na Kubo z obiska Evrope. Med drugim se je ustavil v Vatikanu, kjer se je tako navdušil nad papežem Frančiškom, da je celo napovedal možnost zamenjave svoje komunistične vere za katoliško.