Zadnji smrtni primer zaradi ptičje gripe v Hongkongu so ugotovili leta 2003. Foto: EPA
Zadnji smrtni primer zaradi ptičje gripe v Hongkongu so ugotovili leta 2003. Foto: EPA

Za bolnico so najprej mislili, da ima pljučnico, pozneje pa so s testi potrdili virus A H5, ki je različica ptičje gripe. Bolnica je v kritičnem stanju, zdravstvene oblasti pa še vedno ne vedo, ali se je bolnica okužila doma ali med obiskom Kitajske. Vseeno so dvignili stopnjo možnosti okužbe na "resno". Okužena je na Kitajsko odpotovala z možem in s sinom, obiskali pa so Šanghaj, Gvangdžov in Nanking.

Minister za zdravje York Chow je povedal, da ni še nobenih znakov, da se je virus razširil med ljudmi in da se preiskave zdaj osredotočajo na perutnino kot glavni vir infekcije. "Seveda pa bomo natančno opazovali vse, ki so bili v stiku z okuženo tako na Kitajskem kot v Hongkongu," je še povedal York Chow in dodal, da se je po vsej verjetnosti okužila na Kitajskem. Oblasti naj bi se še danes sešle in odločale o potrebnih ukrepih.

Leta 2003 za ptičjo gripo umrlo šest ljudi
Zadnji izbruh ptičje gripe H5N1 v Hongkongu leta 2003 je zahteval šest življenj. Prvič, ko se je virus s perutnine prenesel na ljudi leta 1997, so v Hongkongu zaklali vse piščance. Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da so od leta 2003 na svetu ugotovili 500 primerov ptičje gripe, 302 človeka pa sta umrla.