V Egiptu opozarjajo domačine, da je v državi še vedno virus. Foto: Reuters
V Egiptu opozarjajo domačine, da je v državi še vedno virus. Foto: Reuters
Ptičja gripa
Zaradi virusa so uničili nekaj milijonov perjadi. Foto: Reuters

Vse 4 Egipčanke so bile doma v bližini Nilove delte, pomagati pa jim niso mogli niti v bolnišnici. Še najmanj dve ženski sta z virusom okuženi. V najštevilčnejši arabski državi je od izbruha virusa februarja leta 2006 umrlo že 18 ljudi, kar je največ zunaj območja Azije.

Vzrok je v tem, da čez Egipt potekajo selitve ptic, poleg tega pa mnogo ljudi domačo perjad hrani preblizu domov. Egipčanski minister za zdravje Hatem Al Gabali je prebivalce pozval, naj ostanejo pozorni in naj zagotovijo vse preventivne ukrepe, posebej zato, ker se približuje zima. Prepovedano je gojenje perutnine v mestih in prevažanje živali med provincami brez dovoljenj, potreben pa je tudi poostren nadzor nad podatki, kje so bile rejene in prodane.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da so Egipčani izboljšali obrambo proti ptičji gripi, a država ob Indneziji ostaja med najbolj kritičnimi žarišči za izbruh virusa.

Smrt vietnamskega fantka
O prvi smrtni žrtvi po petih mesecih zaradi virusa H5N1 poročajo tudi iz Vietnama. Virus je bil usoden za štiriletnega fantka, ki so ga v bolnišnico zaradi slabosti in pljučnice prepeljali pred dvema tednoma. Veterinarji so na območju, kjer je deček živel, usmrtili tisoč glav perutnine in razkužili območje. Novice o novem izbruhu ptičje gripe med piščanci pa prihajajo tudi iz Mjanmara.

Po podatkih WHO-ja je ptičja gripa po svetu do zdaj zahtevala 210 življenj, ubitih pa je bilo več milijonov perjadi.

A. P.