Edina pozitivna stran poročila je, da se je zmanjšala uporaba psihoaktivnih drog. Foto: EPA
Edina pozitivna stran poročila je, da se je zmanjšala uporaba psihoaktivnih drog. Foto: EPA
Kajenje marihuane
Redno kajenje marihuane, kar pomeni več kot 40-krat letno, je priznalo šest odstotkov hrvaških fantov. Foto: EPA

Izsledki nedavne Evropske raziskave o kajenju, alkoholu in mamilih (ESPAD), v kateri je sodelovalo več kot 6.000 dijakov prvih in drugih letnikov hrvaških srednjih šol, so pokazali, da se je v zadnjih 12 letih odstotek otrok, ki so alkoholizirani, izredno povečal.

Vinjeni kar vsak tretji dan
Če je bilo še leta 1995 uživanje alkoholnih pijač enkrat na teden - ob koncu tedna običajna stvar, zdaj skrbi naraščanje tako imenovanega tveganega pitja, ko so mladostniki v vinjenem stanju več kot šestkrat na mesec. Še bolj skrb vzbujajoč pa je podatek, da je kar vsak peti hrvaški mladostnik v zadnjem mesecu alkohol pil več kot desetkrat, kar pomeni praktično vsak tretji dan.

Dekleta ne zaostajajo
Rast uživanja alkohola je opazna tako pri fantih kot pri dekletih. 94 odstotkov anketiranih je alkohol poskusilo vsaj enkrat v življenju. Pri fantih je najbolj priljubljeno pivo, pri dekletih pa žgane pijače. Mešanje alkohola in tablet je poskusilo več kot deset odstotkov vprašanih.

Glede mamil podatki kažejo, da je marihuano že poskusilo okoli 25 odstotkov hrvaških mladostnikov; ta odstotek se pri zagrebških dijakih še zviša. Od leta 1995 so dekleta po številu "ujela" fante pri pogostosti kajenja in uživanja alkohola, ponekod so jih celo presegle. Pri 13 letih ali še bolj zgodaj je začelo kaditi 12 odstotkov fantov in sedem odstotkov deklet.

A. P.