Marca so protestniki na shodih zahtevali odstop od konvencije. Menijo, da skušajo s konvencijo narediti katoličane za manjšino na Hrvaškem. Foto: Reuters
Marca so protestniki na shodih zahtevali odstop od konvencije. Menijo, da skušajo s konvencijo narediti katoličane za manjšino na Hrvaškem. Foto: Reuters

Meja zbranih podpisov za pobudo za referendum je bila 375.000 oz. deset odstotkov volilnih upravičencev. Konservativna državljanska pobuda Resnica o istanbulski je ob tem sporočila, da bodo podpise prihodnji teden izročili saboru, referendum pa naj bi bil po njihovih pričakovanjih razpisan jeseni. Ponovili so, da nasprotujejo istanbulski konvenciji, ker prinaša teorijo spola, ki "ogroža temeljne vrednote hrvaške države in naroda". Ob tem so tudi dejali, da menijo, da je sobotna parada ponosa v Zagrebu potrdila povezave med LGBT-skupnostjo, ki si prizadeva za omenjeno teorijo, in nekdanjim jugoslovanskim komunističnim režimom, ki je podobno ogrožal vrednote hrvaškega naroda.

Po njihovih trditvah bi zbrali še več podpisov, če bi jim v vseh mestih in občinah dovolili postaviti stojnice za zbiranje podpisov. V povezavi s tem so napovedali, da se bodo obrnili na ustavno sodišče, ker so župani mest in občin prepovedali zbiranje podpisov v več mestih, med njimi na Reki, v Pulju, Sisku in Samoboru. Zaradi domnevne zlorabe položaja in pooblastil ter odrekanja volilne pravice so že prejšnji mesec sporočili, da so kazensko ovadili reškega župana Vojka Obersnela (SDP) in še nekatere župane mest in občin.

Protesti proti sprejetju
Državljansko pobudo je sprožilo 31 združenj, med njimi so Glas staršev za otroke GROZD, Center za obnovo kulture, Združenje Vigilare, katoliška društva zdravnikov in prosvetnih delavcev, Hrvaško gibanje za življenje in družino, Združenje vdov hrvaških borcev v domovinski vojni in drugi. Glavni razlog za njihovo nasprotovanje konvenciji je, da naj bi nalagal tudi uveljavitev teorije spola v hrvaški zakonodaji. Že pred sprejetjem konvencije aprila letos in tudi po njem so po Hrvaški potekali protesti proti njenemu sprejetju.

Vzporedno s pobudo Resnice o istanbulski so podpise za referendum zbirali tudi pripadniki pobude Ljudstvo odloča, ki si prizadeva za referendum o spremembi volilne zakonodaje. Napovedali so, da bodo v četrtek saboru izročili približno 450.000 podpisov.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bosta obe pobudi morali prestati oceno ustavnosti, preden bo padla odločitev o pripravi referenduma.