Foto: EPA
Foto: EPA
Tovarnik
Foto: Reuters
Hrvaška
Potem ko je Madžarska ogradila mejo s Srbijo, so se prebežniki preusmerili proti Hrvaški. Foto: Reuters
Prebežniki
Za večino prebežnikov je cilj Nemčija. Foto: Reuters
Hrvaška
Večina prebežnikov prihaja z Bližnjega vzhoda. Foto: Reuters

Na hrvaško zaporo srbsko-hrvaške meje, kar je povzročilo napetost med državama, se je danes odzvala tudi Evropska komisija. Hrvaški premier Zoran Milanović je sporočil, da Hrvaška razmišlja o odprtju mejnih prehodov - Bajakovo in Tovarnik so nato ob 17.00 le odprli za vsa vozila brez omejitev. Preostalih šest mejnih prehodov med Hrvaško in Srbijo medtem ostaja zaprtih za ves promet. Na potezo Hrvaške se je odzvala Srbija, ki je ob 21.00 ukinila protiukrep prepovedi uvoza hrvaških izdelkov.


"Lahko onemogočimo vstop Srbije v EU"

Sicer pa sta premierja obeh držav zvečer umirjala strasti; hrvaški premier je nastopil na srbski televiziji, srbski premier pa na hrvaški. Premier Milanović je za srbski televizijski Dnevnik izjavil, da si Hrvaška želi normalnih odnosov s Srbijo, in poudaril, da se lahko zapora mejnih prehodov ponovi. Med drugim je dejal: "Lahko onemogočimo vstop Srbije v EU, ampak si tega ne želimo. Hočemo imeti normalne odnose."

Vučić pa je za hrvaški Dnevnik dejal, da ukrepov ne bi sprejeli, "če protipravnih ukrepov ne bi sprejela hrvaška vlada". "Ničesar nismo naredili, nobenih koridorjev. Ljudje pridejo in se odločijo sami, kam bodo šli. Vsi begunci, ki so prišli na Hrvaško, so bili tudi v Srbiji, sprejeli smo več beguncev kot Hrvaška in Madžarska skupaj. Nimamo skritih načrtov." Odločitev hrvaške vlade, ki je odprla mejna prehoda, je označil kot dobro, "kot kaže, pa na Hrvaškem že poteka predvolilna kampanja".

Zaplet med Srbijo in Hrvaško je nastal, ko je Hrvaška pretekle dni zaprla sedem mejnih prehodov in se odločila še za ustavitev tovornega prometa čez mejni prehod Bajakovo, kjer poteka ena glavnih prometnih poti v regiji. To je storila zato, da bi Srbijo prisilila, da bi tudi ona prebežnike pošiljala na madžarsko mejo, kot to počne sama. Srbija je na zaprtje mejnih prehodov odgovorila s prepovedjo uvoza hrvaških izdelkov, Hrvaška pa se je odzvala s prepovedjo vstopa za srbske državljane in vozila s srbsko registracijo.

Novi prebežniki na poti
Hrvaška prebežnike usmerja proti mejnemu prehodu Horgoš. Sicer pa je hrvaško-madžarski mejni prehod Botovo do 15.00 prečkalo 5.000 ljudi. Po podatkih hrvaškega notranjega ministrstva je od sredine prejšnjega tedna na Hrvaško prišlo več kot 60.000 prebežnikov, večinoma iz Srbije. Množično prehajanje se je nadaljevalo tudi danes. V Slovenijo na dan nezakonito vstopi le nekaj ljudi, sporoča notranje ministrstvo.

Iz Tovarnika na meji s Srbijo sta ponoči in danes odpeljala dva izredna vlaka s prebežniki proti Botovu na meji z Madžarsko. Proti Madžarski so z avtobusom in vlaki peljali prebežnike iz začasnega sprejemnega centra v Opatovcu, kjer je zdaj nameščenih več kot 3.000 prebežnikov.

Diplomatska iskanja izhoda iz krize
Na obisk v Srbijo prihaja evropski komisar za širitev Johannes Hahn, ki bo skupaj s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem obiskal begunski center v Šidu ob meji s Hrvaško. Še pred prihodom v Srbijo je pozval Beograd in Zagreb k umiritvi retorike in čimprejšnjemu iskanju rešitve.

Erjavec: Madžarska že umika bodečo žico na meji s Slovenijo
Madžarski premier Viktor Orban je med obiskom Dunaja, kjer se je srečal z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom, napovedal iskanje podpore za svoje napore pri ustavitvi pritoka prebežnikov na južni meji s Hrvaško, kot so to storili na meji s Srbijo, kjer je Budimpešta postavila varnostno ograjo.

Po besedah Orbana se bo za zaščito meje s Hrvaško odločil šele po posvetovanjih, na katerih se bo trudil poiskati podporo za svojo odločitev. Da bi zaustavila prihajanje prebežnikov, je Madžarska na meji s Srbijo postavila varnostno ograjo in z bodečo žico začela obdajati tudi meje s Hrvaško, Romunijo in Slovenijo, a še vedno ostaja glavna tranzitna postaja za prebežnike in begunce na poti proti zahodni Evropi, predvsem v Nemčijo.

Madžarska je v četrtek, ne da bi o tem prej obvestila Slovenijo, začela postavljati žično ograjo na nekaterih delih meje s Slovenijo. Po besedah slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca pa Madžarska z mejnega območja med državama že umika bodečo žico.

Hrvaška odprla mejo, Srbija umaknila protiukrep
Hrvaška odprla mejo, Srbija umaknila protiukrep