Prebežniki iz Madžarske na poti proti Avstriji. Foto: Reuters
Prebežniki iz Madžarske na poti proti Avstriji. Foto: Reuters
Meja med Srbijo in Hrvaško
Prebežniki mejo prestopajo med polji. Foto: EPA
false
Zaradi prebežniške krize se zaostrujejo odnosi med Srbijo in Hrvaško. Foto: Reuters
false
Na meji s Hrvaško je Madžarska sicer postavila ograja, danes pa je madžarska vojska začela postavljati bodečo žico tudi na območju mejnega prehoda pri kraju Gole. Ta je le 14 kilometrov oddaljen od prehoda pri Botovu, kjer na Madžarsko iz Hrvaške v zadnjih dneh vstopi največ prebežnikov. Foto: Reuters
Opatovac
Hrvaška vlada pošilja prebežnike proti meji z Madžarsko. Foto: Reuters
Opatovac
Prebežniki med čakanjem na registracijo pri Opatovcu. Foto: Reuters
Finančna pomoč beguncem: obljubljeni deželi Nemčija in Švedska
Zmeda na srbsko-hrvaški meji
Evropa rešuje begunsko krizo
Napeto med Hrvaško in Srbijo

Nemčija je letos sprejela več kot pol milijona prebežnikov. Hrvaška, ki jo je v enem tednu prečkalo 44.000 ljudi, pa ima že izdelan 'načrt C'.

Če je hrvaški 'načrt B' pomenil, da so vse prebežnike spustili naprej proti Madžarski in Sloveniji ter jih niso popisali, 'načrt C' Hrvaški po besedah ministra za notranje zadeve Ranko Ostojić predvideva, da bo država prebežnike, če bo Madžarska zaprla svojo mejo, pošiljala nazaj v Srbijo.

Po podatkih hrvaškega notranjega ministrstva je od prejšnje srede do danes v državo vstopilo več kot 44.000 prebežnikov, 32.000 jih je državo zapustilo. Prebežniki prihajajo v skupinah, večinoma v vas Bapska v bližini Tovarnika. Številne pa so hrvaške oblasti z avtobusi in vlaki prepeljale na Madžarsko, manjši del tudi v Slovenijo.


Incident v Opatovcu

Nedaleč stran od Tovarnika je postavljen začasni namestitveni center v Opatovcu, kjer je danes prišlo do incidenta med prebežniki in policijo. Po poročanju portala Jutarnji je med prebežniki, ki so se v Opatovcu vkrcavali na avtobus, namenjen proti Tovarniku, od tam pa z vlakom proti Botovu, prišlo do prerivanja. Ker so bili med njimi tudi otroci, se je policija odločila uporabiti solzivec. Več ljudi je bilo zaradi solzivca poškodovanih in so potrebovali zdravniško pomoč. Pomagalo jim je osebje Rdečega križa v poljski bolnišnici.

Prav tako pa je danes v Opatovcu izbruhnil pretep med dvema prebežnikoma, pri čemer je eden z nožem zabodel drugega in ga lažje poškodoval.

Mejni prehod Bajakovo znova odprt
Po dveh dneh zapore je danes za vsa potniška in tovorna vozila spet odprt mejni prehod med Srbijo in Hrvaško Bajakovo. Predtem so se hrvaški policisti z vozniki tovornjakov dogovorili za umik zapore na srbski strani tega največjega cestnega mejnega prehoda med Hrvaško in Srbijo.

Hrvaška vlada je zaradi nenadzorovanega pritoka prebežnikov pretekle dni zaprla sedem mejnih prehodov s Srbijo, osmega so v torek na srbski strani zaprli vozniki tovornjakov, ki so s tem izrazili nasprotovanje odločitvi Zagreba, da v državo spustijo samo tovornjake s hitro pokvarljivim blagom. Potniški promet so potem preusmerjali na mejni prehod Šid-Tovarnik, tovorni pa tudi v BiH. Hrvaška je hotela z ukrepom prisiliti Srbijo, da bi del prebežnikov preusmerila na mejo z Madžarsko.


"Trgovinska vojna proti Srbiji"

O stanju na meji sta se v sredo po telefonu približno 45 minut pogovarjala premierja Hrvaške in Srbije, Zoran Milanović in Aleksandar Vučić, a konkretnega dogovora nista dosegla. Vučić je v torek zagrozil s protiukrepi proti Hrvaški, kot je suspenz določenih trgovskih sporazumov, ki bi močno prizadeli hrvaško gospodarstvo. Milanović je grožnje Srbije označil kot "smešne". Hrvaško zaprtje mejnih prehodov pa se Vučiću ne zdi smešno. "Srbsko gospodarstvo je zaradi tega imelo veliko škodo in za nas milijoni evrov niso smešni," je dejal. Srbski zunanji minister Ivica Dačić je ob tem Zagreb obtožil, da vodi "trgovinsko vojno proti Srbiji".

Vučić EU-ju poslal pismo
Ravno zato je Vučić danes visokim predstavnikom EU-ja poslala pismo, v katerem je Hrvaško obtožil kršitve sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju med Srbijo in EU-jem ter ogrožanja nacionalnih in gospodarskih interesov Srbije. Hrvaško je obtožil, da skuša uničiti srbsko gospodarstvo in da spodkopava tudi regionalne odnose in stabilnost na Balkanu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Visoke predstavnike EU-ja je pozval, naj pozovejo Hrvaško, da ravna kot članica EU-ja. Dodal je še, da Srbija ni sprejela napovedanih protiukrepov, saj je pripravljena na miren in dobrososedski način z vsemi regionalnimi partnerji reševati begunsko krizo.

EU Srbiji 17 milijonov evrov pomoči
Srbski premier je tudi poudaril, da je Srbija sama pokrila stroške prebežniške krize - v zadnjih štirih mesecih so bili stroški za popis in hrano prebežnikov 20.000 evrov na dan, stroški za en sprejemni center pa pol milijona evrov na mesec. Po poročanju srbskega portala B92 bo Srbija od Evropske komisije prejela 17 milijonov evrov denarne pomoči za prebežnike, Turčija pa milijardo evrov.

Madžarska postavlja bodečo žico
Na Madžarsko se predvsem iz Hrvaške, od tam pa naprej v Avstrijo zgrinjajo na tisoče prebežnikov. V torek jih je na Gradiščansko prispelo skoraj 5000, zjutraj pa jih je na mejnem prehodu čakalo že novih 2500. S tem se je po podatkih madžarskih oblasti število prebežnikov, ki so letos vstopili na Madžarsko, zvišalo na nekaj več kot 257.500 ljudi, navaja madžarska tiskovna agencija MTI.

Na Štajersko, ki meji na Slovenijo, je medtem v torek prispelo 570 beguncev. Ponoči in zjutraj so bile razmere na tamkajšnji slovensko-avstrijski meji sorazmerno mirne, prek prehodov so v Avstrijo le občasno vstopali begunci, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

V Nemčiji več kot pol milijona prebežnikov
Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, je v državo vstopilo 521.000 prebežnikov, vendar pa ni gotovo, da to število sovpada s številom prosilcev za azil.

V nemškem uradu za migracije in begunce številke, ki so jo mediji pridobili iz sistema nemških zveznih dežel, niso komentirali in so pojasnili, da bodo uradne podatke o številu prebežnikov za september objavili konec oktobra. Nemške oblasti letos pričakujejo 800.000 prosilcev za azil. Podkancler Sigmar Gabriel je sicer že opozoril, da bi lahko v Nemčijo letos prišlo tudi do milijon beguncev. Nemčija je sicer pred manj kot dvema tednoma pod težo pritiska navala beguncev, ki se zgrinjajo vanjo, ponovno uvedla nadzor na mejah, predvsem na meji z Avstrijo.

Na grško-makedonski meji novo begunsko taborišče
Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je danes na grško-makedonski meji odprl novo taborišče za prebežnike s 1000 ležišči. Prehodno taborišču v kraju Idomeni na severu Grčije je opremljeno s stranišči in prhami, brezžičnim internetom ter polnilniki za telefone. Beguncem, ki so na poti proti zahodni Evropi, bo na voljo tudi zdravstvena oskrba.

Skozi Idomeni, ki leži na balkanski poti proti zahodni Evropi, gre vsak dan okoli 5000 prebežnikov. Čeprav so na območju predstavniki nevladnih organizacij in humanitarni delavci, je zaradi odročnosti težko zagotavljati stalno pomoč.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Pod mikroskopom: Koliko prebežnikov v Evropo, od kod, kam?

Finančna pomoč beguncem: obljubljeni deželi Nemčija in Švedska
Zmeda na srbsko-hrvaški meji
Evropa rešuje begunsko krizo
Napeto med Hrvaško in Srbijo