Opozicijski socialdemokrati (SDP) so začeli zbirati podpise za interpelacijo premierja Plenkovića. Foto: Reuters
Opozicijski socialdemokrati (SDP) so začeli zbirati podpise za interpelacijo premierja Plenkovića. Foto: Reuters
Ante Ramljak
Sporna pogodba naj bi izrednega pooblaščenca hrvaške vlade v Agrokorju Anteja Ramljaka varovala pred izgubo položaja. Foto: Reuters

Sporna je dobro milijardo evrov težka pogodba, ki jo je Agrokorjeva izredna uprava podpisala z naložbenimi skladi, da bi si zagotovila nova posojila pri poskusu reševanja največje hrvaške družbe pred stečajem. Dokument, ki ga je objavil Jutarnji list, poroča o 1,06 milijarde evrov roll-up posojila za Agrokor, ki ga je izredna uprava junija letos podpisala s finančnimi institucijami, med katerimi je največji delež prispeval ameriški investicijski sklad Knigthead Capital Management.

Med drugim naj bi pogodba zavarovala položaj izrednega pooblaščenca hrvaške vlade v Agrokorju Anteja Ramljaka. V primeru, da bi ga vlada želela odstaviti, lahko upniki zvišajo obresti ali zahtevajo takojšnje izplačilo posojila v celoti, je zapisano v pogodbi. Opozicija meni, da so investitorji s takšno pogodbo prevzeli nadzor nad procesom prestrukturiranja Agrokorja.

Prihodnji teden bo minilo šest mesecev od opozicijskega poskusa odpoklica ministra za finance Zdravka Marića, ki so mu očitali domnevno navzkrižje interesov zaradi povezav z Agrokorjem. Opoziciji je zmanjkal samo en glas za odpoklic ministra, ki ga Plenković še vedno brani pred obtožbami v povezavi z Agrokorjem, iz katerega je minister kot eden nekdanjih direktorjev koncerna prišel v ministrsko ekipo.

Za nezaupnico potrebnih 31 poslanskih podpisov
Socialdemokrati so napovedali, da bodo zbrali potrebnih 31 podpisov poslancev za nezaupnico predsedniku vlade in da jo bodo v petek vložili v parlamentarni postopek. Konec šestmesečnega roka po razpravi o interpelaciji Marića tako odpira pot novemu poskusu nezaupnice predsednika vlade ali ministrov.

Predsednik SDP-ja Davor Bernardić je po današnji seji predsedstva stranke novinarjem pojasnil, da bodo v petek v parlamentarni postopek vložili interpelacijo celotne Plenkovićeve vlade. Izpostavil je, da je Plenković sodeloval pri aferi Agrokor ter da bi zaradi tega v vsaki civilizirani evropski demokratični države premier odstopil.

Bernardić meni, da skušajo Agrokor prepustiti "mrhovinarskem skladu", kar pomeni tudi negotovost usode družbe. "Agrokor je vzrok in posledica, alfa in omega vseh procesov na Hrvaškem. Z Agrokorjem se vse začne in se z njim tudi vse konča," je povedal pred sedežem SDP-ja v Zagrebu.

Izpostavil je še, da je SDP zaskrbljena za usode 40.000 zaposlenih ter da že nekaj časa delajo načrte za reševanje delovnih mest v Agrokorju, ker so ocenili, da ne bo nič od napovedanega prestrukturiranja koncerna.

SDP računa na podporo Mostu
V SDP-ju pričakujejo, da bodo zbrali podpise poslancev več opozicijskih strank, vključno z Mostom neodvisnih list, ki je zaradi nasprotovanja Mariću maja letos moral izstopiti iz vladne koalicije. V stranki so v preteklih mesecih večkrat navajali, da bodo zaradi domnevne vpletenosti v primer Agrokor vnovič zahtevali razpravo tako o zaupnici Mariću kot tudi podpredsednici vlade in ministrici za gospodarstvo Martini Dalić, a so se odločili, da se bodo lotili premierja.

Plenković pogodbo zagovarja kot najboljšo mogočo
Plenković je zavrnil vse očitke opozicije in poročanje medijev označil kot neutemeljeno. Zatrdil je, da je lex Agrokor nad pogodbo o novih posojilih. Povedal je, da je bila pogodba v času, ko je bilo treba zagotoviti svež denar za premostitev Agrokorjevih finančnih in poslovnih težav, najboljša mogoča rešitev.

Ko bo nezaupnica vložena, imata vlada oziroma premier osem dni časa za odgovor nanjo, v saboru pa mora biti razprava nato v roku 30 dni uvrščena na dnevni red.

Bo preiskovalna komisija sploh začela delati?
V hrvaškem parlamentu so pred kratkim sicer ustanovili preiskovalno komisijo, ki naj bi ugotovila vse okoliščine od začetka poslovanja Agrokorja, a ni jasno, ali bo komisija sploh začela delati. HDZ vztraja pri tem, da komisija ne more delovati, če se bo začel postopek proti 15 osumljencem za kazniva dejanja v koncernu, vključno z dolgoletnim predsednikom uprave Ivico Todorićem.