Incident se je zgodil okoli 500 metrov od meje z BiH-om. Foto: Reuters
Incident se je zgodil okoli 500 metrov od meje z BiH-om. Foto: Reuters

Na območju vasi Donji Srb so policisti skušali zaustaviti vozilo, ki je nezakonito prečkalo mejo z BiH-om. Najprej so policisti dvakrat skušali zaustaviti vozilo, nato so postavili zaporo in pozneje uporabili še svetlobne in zvočne signale. Ker voznik kljub temu ni ustavil vozila in je nadaljeval vožnjo proti policistom, so ti streljali.

Voznik kombija je po streljanju skočil iz vozila in pobegnil v gozd, policisti pa so v kombiju našli 29 ljudi iz različnih držav. Med njimi sta bila tudi dva otroka, ki sta bila ranjena zaradi streljanja, več pa jih je bilo poškodovanih zaradi nevarne vožnje. Med prebežniki je bilo skupno 15 otrok, vsi iz Iraka in Afganistana.

Prebežniki zaprosili za azil
Ranjena otroka so odpeljali v zadrsko bolnišnico, kjer je njen direktor Željko Čulina sporočil, da je zdravstveno stanje 12-letnega dečka in deklice stabilno. Deček ima strelno rano na obrazu, deklica pa na obrazu, trebuhu in desni roki. Prebežnike, ki niso bili poškodovani, so nastanili v bližnjem sprejemnem centru, kjer so že zaprosili za azil.

Policija se je v lov za voznikom kombija, ki naj bi bil državljan BiH-a, pognala s helikopterjem in psi. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je imel kombi avstrijske registrske tablice.

V odzivu na incident je hrvaški premier Andrej Plenković poudaril, da policija varuje mejo pred nezakonitimi migracijami. Obžaloval je, da so bili poškodovani otroci. "To je zelo slabo. Prepričan sem, da bo preiskava ugotovila, kako se je to zgodilo," je dodal.

Hrvati streljali na kombi s prebežniki
Hrvati streljali na kombi s prebežniki