Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je zanikala, da bi imela Hrvaška dve zunanji politiki, saj naj bi eno vodila ravno ona. Foto: Reuters
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je zanikala, da bi imela Hrvaška dve zunanji politiki, saj naj bi eno vodila ravno ona. Foto: Reuters

V intervjuju za Jutarnji list je bila hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović kritična do hrvaške diplomacije, ki se je v zadnjih mesecih ukvarjala predvsem s sopredsedovanjem skupini za spremembo pravil za izbiro generalnega sekretarja ali sekretarke ZN-a. Na vprašanje o stališču do kandidature hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić za vodilni položaj v ZN-u je dejala, da noče komentirati tega v javnosti.

"A moram povedati, da je veliko tujih diplomatov izrazilo začudenje, kako gospa, ki kandidira za generalno sekretarko ZN-a in je ministrica v hrvaški vladi, lahko kritizira predsednico države na način, ki ga počne. Torej, čisto na strankarski podlagi," je odgovorila. Poudarila je, da se tuji diplomati sprašujejo, kako namerava oseba, ki je "tako izključujoča in zavrača dialog z opozicijo na Hrvaškem," postati generalna sekretarka ZN-a, saj se je na tem položaju treba pogovarjati celo s hudičem, da bi uredili težave.

"Naša zunanja politika ni ambiciozna"
Zanikala je trditve, da ima Hrvaška dve zunanji politiki - eno naj bi izvajala predsednica, drugo pa vlada. "Naša zunanja politika ni ambiciozna, zaprla se je v lastno dvorišče. V zadnjem letu dela v službi politike promoviranja osebnih interesov ali ideoloških prepričanj. Izgubila je prepoznavnost državne politike, ki temelji na vrednotah zaščite lastnih interesov in zavezništva."

Kvote niso rešitev
Glede krize s prebežniki je izjavila, da bo Hrvaška v prihodnosti potrebovala "nekakšno ograjo ali fizično oviro" na meji. "Tega ni treba poimenovati žica. Prosim, ne primerjajte tega s Srebrenico ali koncentracijskimi taborišči," je dejala in dodala, da soglaša z ocenami držav članic Višegrajske skupine, da kvote EU-ja za begunce niso rešitev.

Predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović je bil prejšnji teden kritičen do srečanja predsednice z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, za katerega je dejal, da je ena najbolj nezaželenih oseb v Evropi. Ob tem je poudaril, da so njegova družba nemška kanclerka Angela Merkel, avstrijski kancler Werner Faymann in slovenski premier Miro Cerar, ne glede na določene nesporazume med Hrvaško in Slovenijo.

Na prošnjo, naj komentira izjavo Milanovića, je Grabar Kitarovićeva odgovorila, da zanjo ne obstajajo delitve "mi in oni", ne v zunanji ne v notranji politiki. Dodala je, da Merklova, Faymann in Cerar prav tako komunicirajo z Orbanom, ki je za Milanovića "slaba družba". "Navsezadnje, če je v tej družbi, bilo bi dobro, da uredi tudi nekatera vprašanja, kot je arbitraža s Slovenijo, ker - ne pozabite - ta postopek še ni končan," je še izjavila. Z Milanovićem sicer ne komunicirata vse od začetka predvolilne kampanje.