Predstavnik cerkvenega sodišča Zdravko Katuša je na novinarski konferenci v Zadru potrdil, da so upokojenega 74-letnega duhovnika Nedjeljka Ivanova obsodili zaradi pedofilije, a ni želel povedati, kakšna bo kazen. Foto: MMC RTV SLO
Predstavnik cerkvenega sodišča Zdravko Katuša je na novinarski konferenci v Zadru potrdil, da so upokojenega 74-letnega duhovnika Nedjeljka Ivanova obsodili zaradi pedofilije, a ni želel povedati, kakšna bo kazen. Foto: MMC RTV SLO
cerkev
Obsojeni duhovnik Nedjeljko Ivanov se mora svojim žrtvam opravičiti. Foto: MMC RTV SLO

Zadrska nadškofija je marca 2012 potrdila, da preiskujejo obtožbe zoper danes 74 let starega Nedjeljka Ivanova zaradi spolnih zlorab več deset dečkov v obdobju 20 let. O početju Ivanova so javno spregovorile nekatere izmed njegovih žrtev, ki so zdaj odrasli moški in ne živijo več v Bibinjah.

Eden med njimi je pred dvema letoma o pretresljivih izkušnjah spregovoril na Hrvaški televiziji (HTV). Na zlorabe je sicer opozarjal že leta 2004, a se takrat nanje ni nihče odzval. Nekatere žrtve so pozneje pojasnile, da so staršem o zlorabah povedale takoj, ko so se zgodile, a so njihove besede naletele na gluha ušesa.

Duhovnik je imel zaščitnika
Hrvaški časopisi so poročali, da so za početje duhovnika vedeli tudi v Cerkvi in da je imel duhovnik močnega zaščitnika v zadrski nadškofiji. Ivanov je med drugim prejel bibinjsko nagrado za življenjsko delo z obrazložitvijo, da je veliko storil za duhovno življenje krajanov.

Zadrska nadškofija je na svoji spletni strani objavila izjavo zadrskega nadškofa Želimirja Puljića, ki je potrdil, da so pri Ivanovu ugotovili bistvene elemente kaznivega dejanja pedofilije. "Proti njemu so sprejeti ukrepi, kot jih določajo cerkveni zakoni, ter so duhovne, gmotne in moralne narave." Kot je pojasnil, "don Nedjeljko" ni izgubil kleriškega oziroma duhovniškega stanu, saj to ni v pristojnosti domačih cerkvenih sodišč, temveč vatikanske kongregacije za nauk vere. So mu pa med drugim naložili, da se mora opravičiti žrtvam.

Število žrtev ni znano
O številu vseh duhovnikovih žrtev v nadškofiji molčijo, češ da imajo te pravico do zasebnosti. Je pa nadškof pohvalil pogum žrtev, ki so spregovorile javno, in zatrdil, da niso nobeni izmed njih nikoli prepovedovali o kaznivih dejanjih govoriti s pravosodjem. Informacij o tem, da bi katera izmed žrtev zaradi spolnih zlorab ovadila zadrsko nadškofijo, nimajo.

Kazenskega pregona ne bo
Primer Ivanova je sicer po civilnem pravu 15 let po storjenem zločinu zastaral, zato ga zadrsko tožilstvo ne bo kazensko preganjalo. Hrvaška zakonodaja sicer za spolne zlorabe predvideva zaporno kazen do največ petih let.

Na Hrvaškem je bilo v zadnjih nekaj letih več pedofilskih škandalov, v katere so bili vpleteni katoliški duhovniki. Dva, Ivan Čuček in Drago Ljubičić, sta bila obsojena na 21 oziroma 36 mesecev zapora zaradi spolne zlorabe otrok.