Hrvaški premier Zoran Milanović je poudaril, da je levosredinska koalicija pripravljena voditi državo še naslednja štiri leta. Foto: BoBo
Hrvaški premier Zoran Milanović je poudaril, da je levosredinska koalicija pripravljena voditi državo še naslednja štiri leta. Foto: BoBo

Sporazum so podpisali hrvaški premier in vodja socialdemokratov (SDP) Zoran Milanović ter vodji vladnih strank Hrvaške narodne stranke (HNS) in Hrvaške stranke upokojencev (HSU) ter predsedniki še treh strank - Hrvaških laburistov - Stranke dela (HL), Avtohtone - hrvaške kmečke stranke (A-HSS) in Zagorske stranke (ZS).

V levosredinski koaliciji so si razdelili 140 mest na volilnih listah v desetih hrvaških volilnih enotah. Največ kandidatov, 94, bo imel SDP. HNS bo dobil 24 mest, HSU deset, laburisti osem in A-HSS štiri. Na Hrvaškem velja, da mora biti na vsaki volilni listi najmanj 40 odstotkov žensk. Šesterica strank se je obenem zavezala, da po volitvah nobena izmed njih ne bo vstopila v koalicijo s HDZ-jem, v kateri je osem strank, od desnosredinskih do skrajno desnih. ZS je bil na primer na lokalnih volitvah leta 2013 v koaliciji s HDZ-jem v Krapinsko-zagorski županiji.

Politične grožnje, strah in nestrpnost
Milanović je ob podpisu poudaril, da se Hrvaška krepi na vseh področjih. "Rast smo dosegli v težkih pogojih in ni več vrnitve k staremu. Uvedli smo red in danes peljemo Hrvaško naprej. Vemo, kako reševati težave," je nadaljeval premier in zatrdil, da je levosredinska koalicija pripravljena voditi državo tudi v naslednjih štirih letih.

Podpredsednica hrvaške vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić, ki je tudi predsednica HNS-ja, je izjavila, da so za Hrvaško najpomembnejše gospodarske teme, čeprav se o njih ne govori veliko. "Nisem si predstavljala, da bodo leta 2015 predvolilne teme grožnje, politika strahu in kdo se bo komu maščeval po volitvah," je dejala. Ocenila je, da bo na volitvah jasna izbira med Hrvaško, ki se gospodarsko krepi, in tisto, ki peša, ter med njihovo koalicijo, ki krepi državljanske svoboščine, in tisto, ki se pogreza v politične grožnje, strah in nestrpnost.

Kako se bodo odločili v IDS-ju?
Hrvaški premier je povedal, da dopuščajo možnost, da se koaliciji pridruži še četrta stranka iz aktualne vladne koalicije, Istrska demokratska skupščina (IDS), ki za zdaj v predvolilno zavezništvo ni želela vstopiti. Če si bodo v IDS-ju premislili, bo tej največji hrvaški regionalni stranki SDP prepustila tri mesta na volilnih listah, HNS pa enega.

Iz IDS-ja so sporočili, da se bodo o načinu udeležbe na prihajajočih parlamentarnih volitvah odločili 16. septembra. Predsednik IDS-ja Boris Miletić je poudaril, da se lahko vključijo le v takšno politično zavezništvo, ki bo močno podpiralo decentralizacijo države, samostojnost Istre kot regije in razvojne projekte, ki so pomembni za prebivalce hrvaške Istre.

Predsednik hrvaškega sabora Josip Leko je medtem danes napovedal, da bo sabor predvidoma razpuščen najpozneje 25. septembra, ko naj bi se sklenila redna jesenska seja, ki se bo začela sredi meseca. Če bodo parlament razpustili 25. septembra, bo lahko predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović v skladu z ustavo volitve razpisala za nedeljo med 25. oktobrom in 22. novembrom.