Novo vodstvo HRT-ja je urednikom ukazalo, naj od honorarnih sodelavcev zahtevajo, da jim do jutri popoldne vrnejo kartice za vstop v zgradbo. Foto: EPA
Novo vodstvo HRT-ja je urednikom ukazalo, naj od honorarnih sodelavcev zahtevajo, da jim do jutri popoldne vrnejo kartice za vstop v zgradbo. Foto: EPA

Uprava Hrvaške radiotelevizije je urednikom vseh redakcij naročila, naj od svojih sodelavcev zahtevajo, da do jutri do 16. ure vrnejo kartice za vstop v zgradbo. Kot poročajo hrvaški mediji, naj bi začasno vodstvo Hrvaške radiotelevizije odločilo, da bodo morali zunanji sodelavci in honorarni sodelavci vsak dan, če bodo še sodelovali z zavodom, zaprositi za dnevne kartice, ki jih sicer dobivajo gostje in obiskovalci televizije.

Sledi HRT načrtu za prestrukturiranje?
HRT pisanja hrvaških medijev še ni komentiral, saj še vedno niso imenovali predstavnika za stike z javnostmi, na pisanje pa se ne odziva niti Popovac. Neuradno naj bi bila prva na udaru športna redakcija HRT-ja, ki naj bi ostala brez sedmih sodelavcev. Uprava hrvaškega zavoda s Popovcem na čelu tako očitno sledi načrtu, v skladu s katerim naj 1. januarja 2011 na HRT-ju ne bi bilo več honorarnih sodelavcev in bi lahko začeli načrtovano finančno prestrukturiranje.

Kot še piše index.hr, je skrb vzbujajoče to, da najbolj gledane oddaje hrvaške televizije Dobro jutro, Hrvatska, Hrvatska uživo in 8. kat slonijo na delu zunanjih sodelavcev in honorarcev. Ena izmed urednic oddaje 8. kat, ki se je začela predvajati pred kratkim, je zunanja sodelavka, honorarci pa se podpisujejo tudi pod prispevke za oddajo Hrvatska uživo.

Za čistko stoji Jadranka Kosor?
Kot poroča portal index.hr, naj bi bil neuradni povod za odpuščanje obisk posebne inšpekcije hrvaške vlade. Šlo naj bi za posebno skupino, ki že več mesecev preiskuje podjetja, ki se financirajo iz proračuna, premierka Jadranka Kosor pa naj bi se za "čistko" odločila, ker ni zadovoljna s poročili sabora in vlade in ker ji ni všeč poročanje HRT-ja.

Sindikat hrvaških novinarjev dogajanja za zdaj ne komentira, so pa povedali, da bodo v soboto sklicali zasedanje, kjer bodo razpravljali o najnovejšem dogajanju.