Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v petek Evropski komisiji in Stalnemu arbitražnemu sodišču poslala pismo, v katerem je naslovnike obvestila o prisluhih med slovenskim sodnikom Jernejem Sekolcem in slovensko agentko na sodišču v Haagu Simono Drenik, ki jih je Hrvaška dobila protipravno. Foto: EPA
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v petek Evropski komisiji in Stalnemu arbitražnemu sodišču poslala pismo, v katerem je naslovnike obvestila o prisluhih med slovenskim sodnikom Jernejem Sekolcem in slovensko agentko na sodišču v Haagu Simono Drenik, ki jih je Hrvaška dobila protipravno. Foto: EPA
false
Hrvaška meni, da bi se moralo sodišče razpustiti, saj je zaradi škandala kompromitirano. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška si želi razpustitve arbitraže

Na sedežu hrvaške diplomacije so potrdili, da je hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić v imenu hrvaške vlade v pismih arbitražno sodišče in Evropsko komisijo obvestila o okoliščinah, ki pod vprašaj postavljajo, kot trdi Hrvaška, verodostojnost in zakonitost arbitražnega postopka za reševanje spora o meji med Hrvaško in Slovenijo.


Hrvaški diplomati naj bi lobirali že od četrtka

Hrvaška meni, da bi se moralo sodišče razpustiti, saj je zaradi škandala kompromitirano, zato njegova odločitev ne bo zakonita. Odgovor sodišča in komisije vlada v Zagrebu pričakuje do izredne seje hrvaškega parlamenta, ki bo v sredo. "Po naših informacijah hrvaški diplomati že od četrtka lobirajo po evropskih prestolnicah in v Bruslju, da bi pridobili razumevanje za prihodnje poteze Hrvaške v povezavi z arbitražo," pa je za Radio Slovenija poročal RTV-jev dopisnik iz Zagreba Vanja Vardjan.

Poziv preostalim štirim sodnikom
Kot so dodali, so v pismih, ki so ju poslali v petek, navedli, da so javno objavljeni prepisi in posnetki komunikacije slovenskega sodnika na arbitražnem sodišču Jerneja Sekolca in slovenske agentke na sodišču Haagu Simone Drenik razkrili kršitev temeljnih načel arbitražnega postopka. Zapisali so tudi svoje mnenje in ga argumentirali. Med drugim so izrazili prepričanje, da sta Sekolec in Drenikova s svojim ravnanjem grobo in sistematično kršila neodvisnost in integriteto arbitražnega postopka.

Hrvaška je preostalo četverico sodnikov arbitražnega sodišča tudi pozvala, naj nujno pregledajo poslane informacije, saj sta po mnenju Zagreba zelo oškodovani integriteta celotnega postopka kot tudi njegova percepcija legitimnosti v javnosti. Sodišče so tudi pozvali, naj poda mnenje o dogodkih.

Odločitev sodišča bo znana decembra
Podobno pismo je Zagreb naslovil tudi na Evropsko komisijo in v njem navedel, kaj vse je storila Hrvaška v povezavi z najnovejšimi dogodki, ki naj bi kompromitirali arbitražni postopek. Odločitev sodišča o rešitvi spora o meji je bila napovedana za december.

Sodišče sprejelo odstop Sekolca
Arbitražno sodišče se je sicer že oglasilo v četrtek, ko je sporočilu za javnost sprejelo odstop Sekolca in zapisalo, da je v skladu z arbitražnim sporazumom zdaj na potezi slovenska vlada, da v 15 dneh imenuje novega člana sodišča. V nasprotnem bodo sami imenovali novega člana sodišča. Medtem je odstopila tudi Drenikova.

Po petkovem srečanju predstavnikov parlamentarnih strank so po besedah premierja Mira Cerarja soglasno sklenili, da bo Slovenija v roku 15 dni imenovala novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško. Parlamentarne stranke bodo predloge kandidatov sporočile do ponedeljka. Odbor DZ-ja za zunanjo politiko pa je danes sprejel sklep, v katerem vladi priporoča, da v najkrajšem mogočem času predlaga arbitra iz Slovenije v skladu z določbami arbitražnega sporazuma.

Hrvaška si želi razpustitve arbitraže