Stalno arbitražno sodišče v Haagu je sporočilo, da namerava nadaljevati presojo v aktualnem postopku arbitraže brez zamud. Foto: EPA
Stalno arbitražno sodišče v Haagu je sporočilo, da namerava nadaljevati presojo v aktualnem postopku arbitraže brez zamud. Foto: EPA
Jernej Sekolec
Sekolca je leta 2011 za člana arbitražnega sodišča iz Slovenije izvolil DZ na predlog takratnega predsednika republike Danila Türka. Predlog je Türku posredovala vlada tedanjega premierja Boruta Pahorja. Foto: MMC RTV SLO
false
Tribunal živi naprej, deluje v skladu z arbitražnim sporazumom, če bo treba, bo Slovenija nadomestila svojega arbitra z novim, je povedal Miro Cerar. Foto: Claudio Del Giusto (Društvo Aeroklub OLCP)
Arbitažno sodišče bo nadaljevalo delo
Sloveniji ni uspela komunikacijska zaščita
Kako se je pri postopku arbitraže začelo zapletati
Slovenija mora imenovati novega arbitra

Slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec je po medijskem razkritju, da se je o postopku arbitraže v nasprotju s pravili pogovarjal s slovensko agentko na arbitražnem sodišču Simono Drenik, odstopil kot slovenski član arbitražnega sodišča. Po poročanju TV Slovenija je sicer kot slovenska agentka odstopila tudi Simona Drenik. V kabinetu premierja Mira Cerarja so potrdili, da je Cerar odstop Drenikove sprejel.

Arbitražno sodišče je poslalo sporočilo za javnost, v katerem sporoča, da je seznanjeno s Sekolčevim odstopom, in dodaja, da mora zdaj Slovenija v 15 dneh imenovati njegovega naslednika oziroma naslednico, sicer ga oziroma jo bo imenoval predsednik sodišča. Sodišče namerava po konstituiranju v novi sestavi nadaljevati svoje presojanje v trenutnem arbitražnem postopku brez zamud. Med kandidati za slovenskega arbitra neuradno omenjajo Danilo Türk, Ernest Petrič in Borut Bohte, je poročala TV Slovenija.

Cerar: Pogovori Sekolca in Drenikove neprimerni
Sekolčevo potezo je pričakoval tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je pred vladno sejo povedal, da so bili pogovori Sekolca in Simone Drenik neprimerni, zato pričakuje, da bosta oba za to prevzela odgovornost.

Cerar je tudi zatrdil, da ne on ne slovenska vlada nista bila seznanjena z razgovori med Sekolcem in Drenikovo. Po njegovem mnenju pa je očitno, da nekdo, ki je povezan s hrvaško stranjo, uporablja vohunske metode, da bi vplival na arbitražo. "To se mi zdi nezaslišano," je poudaril.

Slovenska vlada se po njegovih besedah zavzema za nepristransko in neodvisno delovanje arbitražnega tribunala in bodo tudi v prihodnje storili vse, da bodo podpirali usmeritev tega tribunala. Tribunal živi naprej in deluje v skladu z arbitražnim sporazumom, je še pred sporočilom sodišča dejal Cerar. Premier, ki je tudi že dejal, da bo Slovenija po potrebi nadomestila svojega arbitra z novim, pričakuje, da bo po obstoječih pravilih, tako mednarodnih kot po arbitražni pogodbi, arbitražno sodišče delalo naprej in končalo svoje delo s sodbo, ki bo obvezujoča za obe strani.

Vlada se s tem vprašanjem na današnji seji ni uradno seznanila, niti ni sprejemala nobenih sklepov ali konkretnih obravnav nadaljnjih postopkov, je po seji vlade povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

"Zato bi rad, da sodišče konča delo in pred objavo uradne odločitve sodišča ne želim komentirati njegovega dela, razen tega, da si želim, da bi končalo delo in da bi uredili problem, ki je 18 let bolj ali manj po nepotrebnem zastrupljal odnose med državama. Zdaj so odnosi prijateljski in naj taki tudi ostanejo," je sklenil slovenski predsednik.
Pahor: Sodišče naj konča delo
Slovenski predsednik Borut Pahor je v Žetalah, kjer je obiskal hribovsko kmetijo in pomagal pri ročnem spravilu krme, v prvem odzivu dejal, da je bilo z obeh strani v arbitražni sporazum vloženega ogromno dela in da je bila izražena politična volja, da se enkrat za vselej nepristransko in pošteno uredi vprašanje meje.

Janša: Naj se objavijo še Vukasovi pogovori
Predsednik SDS-a Janez Janša se je na dogajanje odzval z več zapisi na Twitterju, med drugim: "Očitno režim v Sloveniji prisluškuje samo svojim državljanom." Po Janševem mnenju bi moral nekdo enostavno objaviti pogovore med hrvaškim arbitražnim sodnikom Budislavom Vukasom in hrvaškim zunanjim ministrstvom, pa ne bi bilo nobenih mednarodnih posledic. Če se res nakazuje dobra rešitev za Slovenijo, potem morajo v ospredje stopiti napori, da se ohrani in zavaruje, vse drugo je manj pomembno, opozarja Janša.

Alenka Bratušek: Erjavec naj prevzame odgovornost
V ZaAB-u menijo, da je komunikacija med Jernejem Sekolcem in Simono Drenik nedopustna. "Arbitraža bi morala, če bi želeli, da njene odločitve kot resnično verodostojne sprejmeta obe strani, ostati nepristranska, na arbitre pa ne bi smeli pritiskati oziroma jim dajati navodil," je pojasnila predsednica stranke Alenka Bratušek.

Kot pojasnjuje, je iz izjav zunanjega ministra Karla Erjavca razbrati, da je bil o vsem obveščen tudi sam, zato bi moral prevzeti odgovornost, če bo afera imela bolj daljnosežne posledice.

Alenka Bratušek je še dejala, da bi se tudi slovenske obveščevalne službe morale vprašati, kako se takšne stvari lahko dogajajo. Na vprašanje, ali je prisluškovanje, če je to res bilo, večja afera kot dogovarjanje med slovenskima zastopnikoma, je odgovorila, da niti to, da se je prisluškovalo, ni prav, "je pa na žalost tudi to, da sta se dogovarjala, v nasprotju z arbitražnim sporazumom". "Na hrvaško obveščevalno službo mi nimamo vpliva, na ljudi, ki delajo za Slovenijo, pa," je še dejala glede potrebnih potez v Sloveniji.

Arbitražno sodišče mora "svoje oddelati naprej", je dejala nekdanja premierka. Želi si, da bi vprašanje meje pripeljali do konca na podlagi arbitražnega sporazuma. "Če pa držijo navedbe, kakšen bi naj bil razplet, pa na neki način razumem živčnost na drugi strani," je še dodala.

Židan brez komentarja
Predsednik SD-ja Dejan Židan incidenta ne želi komentirati, saj ne želi namreč, da bi s tem kakor koli ogrozil arbitražni postopek. Kot je še dejal, je predsednik stranke, ki je "pred leti naredila izjemno velik napor, da do arbitražnega sporazuma sploh pride in s tem tudi do končne rešitve mejnega spora s sosednjo Hrvaško".

Tonin: To so počeli tudi Hrvati
Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin je prepričan, da je enako kot to, za kar se obtožuje slovenskega člana in agentko arbitražnega sodišča, počela tudi hrvaška dvojica.

"Očitno so Hrvati s prisluškovanjem ugotovili, da rezultati arbitraže ne gredo v smer, kot so si želeli," je ocenil Tonin. Hrvaška stran zdaj po njegovih besedah "s klasičnimi kontraobveščevalnimi prijemi", kot je posredovanje zgodb v medije, poskuša ustvarjati določeno javno mnenje in predvsem diskreditirati arbitražno sodišče. Kot meni, je razlogov več, in sicer so to prihajajoče volitve na Hrvaškem, priprava javnosti na morebiten negativen izid arbitraže in "morda celo diskreditacija arbitražnega sodišča do te mere, da bi lahko od arbitraže odstopili".

Kot škodljivo za Slovenijo je označil kakršno koli medsebojno obtoževanje in javno razčiščevanje internih stvari v Sloveniji.

Izredna seja nadzornikov tajnih služb
Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je popoldne sklicala izredno sejo, na kateri bodo obravnavali aktualne varnostne dogodke in upoštevanje varnostnega protokola zaradi sredinega razkritja pogovorov slovenskega člana arbitražnega sodišča Jerneja Sekolca z Ljubljano.

Na dnevnem redu seje, ki bo zaprta za javnost, je poročanje in razgovor s predstojniki vabljenih institucij, med katerimi so predsednik vlade Miro Cerar, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Zoran Klemenčič, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, generalni direktor policije Marjan Fank in direktor uprave kriminalistične policije Branko Japelj.

Arbitažno sodišče bo nadaljevalo delo
Sloveniji ni uspela komunikacijska zaščita
Kako se je pri postopku arbitraže začelo zapletati
Slovenija mora imenovati novega arbitra