Pritožbeni svet je Markača in Gotovino oprostil, pred tem pa sta bila obsojena na 18 oziroma 24 let. Foto: EPA
Pritožbeni svet je Markača in Gotovino oprostil, pred tem pa sta bila obsojena na 18 oziroma 24 let. Foto: EPA
Mladen Markač in Ante Gotovina
Generala sta v petek ob prihodu na zagrebško letališče pričakala predsednik Josipović in premier Milanović. Foto: Reuters

Kot je dejal hrvaški minister za veterane Predrag Matić, so odlikovanje poimenovali red domovinske časti Blago Zadro. Blago Zadro je bil eden najbolj znanih poveljnikov obrambe Vukovarja, v bojih za to mesto je tudi umrl. Njegovo ime ima tudi štabna šola hrvaške vojske.

Podelili ga bodo tako živim kot umrlim herojem vojne. "Nekateri ljudje, ki si zaslužijo to odlikovanje, še živijo, saj ni treba umreti, da bi postal heroj. Prejeli pa ga bodo le najboljši med najboljšimi," je izjavil Matić za televizijo RTL.

Minister: Vojne je konec
Minister je še povedal, da je s petkovo oprostilno sodbo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju Jugoslavije v Haagu generaloma Gotovini in Markaču končana tudi vojna. "Obračamo se v prihodnost, a obenem bomo nadaljevali iskanje pogrešanih oseb in skrbeli za najtežje vojne invalide ter za otroke umrlih vojakov," je dejal Matić, ki se je sam boril v Vukovarju in je nato kot ujetnik devet mesecev preživel v zaporih v Srbiji. Za zasluge je bil večkrat odlikovan.

Matić se je sicer v nedeljo udeležil shoda ob 21. obletnici vukovarske tragedije, ki je bil letos najbolj obiskan do zdaj. Hrvaški mediji so poročali, da se je približno 60.000 državljanov z vseh koncev države sprehajalo po mestu od bolnišnice do spominskega pokopališča, med njimi je bil tudi general Markač. Na ta način so se spomnili žrtev padca Vukovarja pred 21. leti, ko so mesto 18. novembra 1991 po trimesečnem obleganju zasedle enote takratne jugoslovanske armade in srbskih prostovoljcev, ki so potem zagrešile številne vojne zločine.

V Vukovarju so v nedeljo pričakovali tudi Gotovino, a se je ta odločil, da bo nedeljo preživel z družino in se udeležil maše v romarskem središču v Mariji Bistrici. Napovedal je, da bo Vukovar obiskal v prihodnjih dneh.

Kaj zdaj z Gotovino?
Medtem so na Hrvaškem že začeli ugibati, ali se bo Gotovina dejansko vključil v politično življenje. Že njegov prvi nagovor po prihodu iz Haaga so ocenili kot izjemno političen. Na spletnem družbenem omrežju Facebook pa je odprtih več strani, na katerih hrvaški državljani predlagajo Gotovino za predsednika ali premierja.

Gotovina je sicer konec tedna dal intervju za beograjski tabloid Kurir, v katerem je dejal: "Vojna je stvar preteklosti, treba se je obrniti v prihodnost. Pobegli Srbi se morajo vrniti v svoje hiše, saj je Hrvaška prav toliko njihova država, kot je moja." Na vprašanje, ali meni, da bodo Srbi verjeli njegovemu pozivu, pa je dejal: "Tisti, ki se želijo vrniti, ki imajo tukaj stanovanja, ne potrebujejo poziva. Morajo priti sami." Dodal je, da je "povsem običajen državljan", na vprašanje novinarke, ali bo začel politično kariero, pa se je izvil z odgovorom: "Če boste prišli na Hrvaško, vas povabim na kavo."

Kdo je stal za njegovo aretacijo?
Željko Dilber
, najtesnejši prijatelj in soborec Anteja Gotovine, pa je izjavil, da še ni prišel pravi trenutek, da bi na dan prišla resnica o tem, kdo je prijel Gotovino, namignil pa je, da je bilo v HDZ-ju veliko takšnih, ki so s svojimi dejanji škodili Gotovini, "a to ni bil predsednik HDZ-ja Tomislav Karamarko". Karamarko je bil leta 2005, ko so Gotovino aretirali na Kanarskih otokih, namreč vodja hrvaške obveščevalne agencije (POA).

Polkovnik JLA čestital oproščenima generaloma
Hrvaški mediji so v nedeljo povzeli tudi izjave nekdanjega častnika nekdanjega JLA Veselina Šljivančanina, ki je na haaškem sodišču obsojen vojnih zločinov po zasedbi Vukovarja. Šljivančanin je pozdravil oprostilno razsodbo haaškega sodišča za Gotovino in Markača in jima čestital, ker ju hrvaška država slavi kot heroja. V beograjskem časniku Alo je primerjal odnos Hrvaške in Srbije do svojih častnikov ter pohvalil odnos hrvaških oblasti, države in državljanov do svojih generalov. Poudaril je, da je Hrvaška dala Srbiji lekcijo o tem, kaj pomeni dostojanstvo.