Stavka je končana in pouk na hrvaških šolah je lahko ponovno stekel. Foto: RTV SLO
Stavka je končana in pouk na hrvaških šolah je lahko ponovno stekel. Foto: RTV SLO
Množični shod v Zagrebu je odpovedan. Foto: Reuters

Sporazum so vlada in sindikati po 27 urah pogajanj parafirali zgodaj zjutraj, s čimer se bodo uredile plače za 180.000 javnih uslužbencev in tudi za 60.000 državnih uradnikov. S tem so sindikati končali stavko, ki so jo v sredo začeli zaposleni v šolstvu in popolnoma ohromili pouk.

Odpovedan je tudi množičen protestni shod, ki so ga sindikati napovedali za soboto, ko na Hrvaškem velja predvolilni molk pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami.

Pred člani vseh osmih sindikatov javnih uslužbencev je zdaj referendum o parafiranem sporazumu, ki ga morajo izvesti v 30 dneh. Če sporazum ne bo dobil večinske podpore članstva, ga sindikati ne bodo podpisali in bodo zahtevali nova pogajanja z vlado.

Zvišanje plač se vrača
Po poročanju hrvaških medijev sporazum predvideva, da bodo plače javnih uslužbencev s 1. januarjem leta 2010 usklajene z inflacijo. Dogovor tudi predvideva, da bodo zaposlenim v javnem sektorju vrnili letošnje šestodstotno zvišanje plač, ki ga je vlada zaradi gospodarske krize ukinila v začetku maja.

Sindikati so dosegli, da je vlada ustregla njihovi zahtevi, da se najpozneje do 31.decembra 2011 uskladijo plače v javnem sektorju s tistimi v gospodarstvu. Nato bodo plače javnih uslužbencev pet let spremljale plače v gospodarstvu in do leta 2016 naj bi bila plača javnega uslužbenca začetnika enaka povprečni plači v gospodarstvu.

Za zdaj še ni jasno, koliko sredstev bo potrebnih za uveljavitev sporazuma, vendar je predstavnik sindikata znanosti in visokega izobraževanja Vilim Ribič dejal, da bo znesek znašal med enim in dvema odstotkoma državnega proračuna, hrvaški mediji pa predvidevajo, da gre za 1,2 milijarde evrov.

G. V.