Koncentracijsko taborišče v Jasenovcu, v katerem je umrlo več deset tisoč Srbov, Judov, Romov in pripadnikov drugih družbenih skupin, je predmet političnega razkola. Foto: Reuters
Koncentracijsko taborišče v Jasenovcu, v katerem je umrlo več deset tisoč Srbov, Judov, Romov in pripadnikov drugih družbenih skupin, je predmet političnega razkola. Foto: Reuters
false
Na Hrvaškem je predvsem zadnje čase čutiti dodaten porast ustaštva in skrajnodesničarske retorike. Foto: EPA

Okoli 300 Judov je odšlo v Jasenovac teden dni pred uradno ceremonijo. Po besedah vodje hrvaške judovske skupnosti Ognjena Krausa gre za opozorilo vladni desnosredinski koaliciji, ki je oblast prevzela januarja.

V "hrvaškem Auschwitzu" je bilo ubitih več deset tisoč ljudi, med njimi Judje, Srbi in Romi. Ustaši so ubili okoli tri četrtine od okoli 40.000 hrvaških judov. Ti zdaj predstavljajo manj kot odstotek prebivalstva.

Taborišče Jasenovac je delovalo pod vodstvom ustaškega režima, ki je vodil t. i. Neodvisno hrvaško državo, marionetno državo, plod kolaboracije z nacisti. Srbska manjšina na Hrvaškem in protifašistične skupine so že napovedale bojkot uradne ceremonije, poroča BBC.

Protifašistični aktivisti medtem opozarjajo, da nekateri na Hrvaškem ustaše vidijo kot ustanovne očete države in vztrajno zmanjšujejo težo njihovih zločinov. Kraus, predsednik Koordinatnega odbora judovskih skupnosti, je dejal, da gre za "plaz, ki se vali že več kot leto dni".

Številni fašistični izpadi
V enem izmed številnih incidentov so januarja tako ultranacionalisti vpili pronacistične slogane na shodu, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi, tudi podpredsednik parlamenta Ivan Tepeš. Podobne slogane so vpili navijači na marčevski nogometni tekmi med Hrvaško in Izraelom, ki se je je udeležil tudi premier Tihomir Orešković.

Pred nekaj dnevi so v Splitu tudi javno počastili 25. obletnico enote v sklopu paravojaških t. i. Hrvaških obrambnih sil (HOS), imenovane po ustaškem poveljniku Rafaelu Bobanu. Dogodek je bil izveden ob spomeniku HOS-u v mestu, katerega župan Ivo Baldasar je član opozicijske Socialdemokratske stranke.

Nekaj sto zbranih je vzklikalo znani ustaški vzklik "Za domovino pripravljeni" (Za dom spremni). Na shodu so zbrani pozivali k legalizaciji omenjenega vzklika. Shoda se je udeležilo več vidnih politikov, med njimi tudi namestnik ministra za veterane Ivan Vukić, nekateri poslanci in mestni svetniki, poroča portal BalkanInsight.