Del judovske in del srbske skupnosti je že napovedal bojkot letošnje slovesnosti v Jasenovcu. Foto: EPA
Del judovske in del srbske skupnosti je že napovedal bojkot letošnje slovesnosti v Jasenovcu. Foto: EPA
Na Hrvaškem se ustaštvo ponovno krepi. Foto: Reuters

Sabor je vnovič pokrovitelj slovesnosti v Pliberku, celo v navzočnosti predsednice in premierja je slišati skandiranje ustaških gesel, zločini NDH-ja se relativizirajo, kulturni minister Zlatko Hasanbegović (HDZ) pa izraža proustaška stališča.

Isti minister hvali tudi sporni dokumentarni film o Jasenovcu, nad katerim je šokirana izraelska veleposlanica na Hrvaškem, ker da je "selektiven, skuša revidirati zgodovinska dejstva in s tem žali čustva ljudi, ki so tam izgubili svoje najdražje …"

Prišlo je celo tako daleč, da so predstavniki judovske skupnosti na Hrvaškem in del srbske manjšine napovedali bojkot prihajajoče komemorativne slovesnosti v koncentracijskem taborišču nekdanjega NDH-ja v Jasenovcu. Zavedajoč se, kaj bi neudeležba potomcev pobitih na slovesnosti pomenila za mednarodni ugled Hrvaške, je v dogajanje dejavneje posegla tudi predsednica države Kolinda Grabar Kitarović - do zdaj so bile njene obsodbe ustaštva blede, molk pa pogosto razumljen kot tiho odobravanje stanja.

"Da bom popolnoma jasna - Neodvisna država Hrvaška (NDH) nikakor ni bila neodvisna in nikakor ni varovala interesov hrvaškega naroda. Ustaški režim pa je bil zločinski režim. Protifašizem je v temelju hrvaške ustave," je dejala.

Srbov in Judov ni prepričala
Da jo skrbi ideološki razkol v družbi in da se je treba poenotiti v temeljnih vrednotah, tudi glede Jasenovca, je še dejala po pogovoru z odposlancem ameriškega State Departmenta za holokavst, a judovske skupnosti in dela srbske manjšine ni prepričala.

Judovska skupnost bo spominsko slovesnost v Jasenovcu pripravila konec tedna, srbska manjšina pa bo spomin na žrtve tega ustaškega koncentracijskega taborišča skupaj z antifašisti počastila dva dni po državni slovesnosti.

V leta 1941 zgrajenem koncentracijskem taborišču v mestu Jasenovac, takrat delu Neodvisne države Hrvaške, je bilo namenjeno predvsem pobijanju Srbov, so pa v njem umrli tudi številni hrvaški antifašisti, Romi, Judje in Slovenci. V treh letih je bilo v Jasenovcu ubitih okoli 100.000 ljudi, med njimi več kot 20.000 žensk in 20.100 otrok, mlajših od 14 let.

Sistem koncentracijskega taborišča je oblikoval Vjekoslav Luburić - Maks in je bil tudi njegov prvi poveljnik. Prvi upravnik taborišča je bil nekdanji duhovnik Miroslav Majstorović, pozneje pa ga je nasledil Dinko Šakić.

Več pa v prispevku Irene Ulčar Cvelbar.

Na Hrvaškem se krepi poveličevanje ustaštva
Na Hrvaškem se krepi poveličevanje ustaštva