Foto: Lea Širok Ribiči v Savudriji so zaskrbljeni. Foto: Radio Koper
Foto: Lea Širok Ribiči v Savudriji so zaskrbljeni. Foto: Radio Koper
V Piranskem zalivu tudi danes mirno

Hrvaške oblasti so jim namreč zagotovile, da bodo do konca tedna dobili vsa pojasnila glede ribolova in morebitnih kazni.

Savudrijski ribič Ecio Kocijančić je dejal, da se hrvaški ribiči bojijo slovenskih kazni, če bodo še lovili ribe do sredine Piranskega zaliva, in posledično mogočih nevšečnosti pri vstopu v Slovenijo. Številni imajo namreč sorodnike v Sloveniji.

Hrvaški mediji so poročali, da so ribiči odpovedali srečanje, potem ko je bilo napovedano, da bodo na pogovore z njimi v Umag konec tedna prišli predstavniki najmanj treh hrvaških ministrstev, za notranje in zunanje zadeve ter morje, promet in infrastrukturo. Na srečanju naj bi dobili vsa pojasnila, tudi glede kazni, ki jih lahko doletijo iz Slovenije.

Lovijo v spremstvu policije
Na današnjem sestanku, na katerem so pričakovali od 30 do 40 ribičev, naj bi predvidoma govorili o tem, ali bodo še naprej delali kot do zdaj in lovili ribe do sredinske črte Piranskega zaliva ali pa bodo spoštovali mejo, ki jo je junija lani določilo arbitražno sodišče, ki je približno tri četrtine zaliva pripisalo Sloveniji.

Kocijančić je za N1 pojasnil, da hrvaški ribiči ne morejo mirno opravljati svojega dela, temveč samo v spremstvu hrvaške policije. Ocenil je, da bodo na koncu morda zahtevali odškodnino zaradi spremenjenih pogojev za delo v Piranskem zalivu. Od hrvaške države naj bi zahtevali odgovor, ali bo plačala kazni, ki jih bodo dobili od slovenskih oblasti.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je ponovil, da bodo hrvaške institucije zaščitile hrvaške ribiče. "Ne nameravamo sprožiti nobenih enostranskih potez. Če bo to storila druga stran, bomo imeli pripravljen odgovor," je hrvaška stališča ponovil Božinović. Kot je poudaril, državi odprto vprašanje meje lahko rešita samo z dvostranskim dogovorom med Zagrebom in Ljubljano.

Hrvaška ministrica: Slovenija ne more izvajati svojih zakonov na hrvaškem ozemlju
Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je danes znova poudarila, da Slovenija ne more uveljaviti nobenih zakonov na hrvaškem ozemlju, ki je, kot je dejala, enako, kot je bilo leta 1991. Potrdila je, da ni več neposrednega dialoga med državama, ter znova pozvala slovensko stran k pogovorom za reševanje spora o meji.

"Napovedi s slovenske strani, s katerimi grozijo s postopki proti hrvaškim ribičem, so popolnoma neprimerne in nesmiselne. Gre nedvomno za hrvaško ozemlje. Nobenih slovenskih zakonov ni možno uveljaviti na hrvaškem teritoriju," je povedala Pejčinović Burićeva v večernem pogovoru za hrvaško komercialno RTL televizijo.

Pojasnila je, da velja meja med državama, ki je bila potrjena leta 1991, ter dejala, da se "na terenu ni nič zgodilo", kar bi lahko imeli za "enostranski incident". Ponovila je, da Hrvaška ne bo vlekla enostranskih potez.

Napovedala je, da bodo v četrtek na kmetijskem ministrstvu v Zagrebu imeli večresorske pogovore s hrvaškimi ribiči iz Istre z namenom, da bi pomirili ribiče.

V Piranskem zalivu tudi danes mirno