Hrvaška je pogodbe s Patrio o nakupu osemkolesnikov podpisala v letih 2007 in 2008. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška je pogodbe s Patrio o nakupu osemkolesnikov podpisala v letih 2007 in 2008. Foto: MMC RTV SLO

Hrvaška med drugim načrtuje, da bi kupila pol manj vozil od dogovorjenih 126 osemkolesnikov AMV 8X8, je poročal Jutarnji list. Če Patria ne bi sprejela zmanjšanja števila vozil, Hrvaška predlaga še podaljšanje roka za plačilo in dobavo 126 vojaških vozil do leta 2018. Tretji predlog Hrvaške vključuje podaljšanje dobave oklepnikov do leta 2014 in plačila do leta 2018, četrta možnost pa je prekinitev pogodbe v celoti. Jutarnji list je ob tem poudaril, da je prekinitev pogodbe najmanj verjetna, zmanjšanje števila oklepnikov za polovico pa najstvarnejša možnost. Hrvaško obrambno ministrstvo pričakuje finski odgovor.

Za podaljšanje roka plačila štiri milijone evrov odškodnine
Zagrebški časnik je izračunal, da bi morala Hrvaška zaradi podaljšanja roka plačila in dobave plačati vsaj štiri milijone evrov odškodnine. Hkrati časnik izpostavlja, da prepolovitev števila vozil na 64 ne bo dovolj za izpolnjevanje zavez do Nata. Zagreb se je namreč obvezal, da bo do leta 2015 po standardih zavezništva oblikoval oklepni bataljon.

Hrvaška že zmanjšala opremo
Hrvaška je že zmanjšala opremo in orožje za omenjene oklepnike. Odpovedali so že minometni sistem nemo, protiletalske in protioklepne rakete, sisteme za nadzor na bojišču ter najverjetneje tudi amfibijska vozila, piše Jutarnji list. Za oklepnike bi obdržali le mitraljeze 12,7 mm in topove 30 mm.

Nakup Patriinih oklepnikov je najdražji projekt hrvaškega obrambnega ministrstva, samo letos naj bi vanj vložili okoli 33 milijonov evrov.