Po odločitvi hrvaških volivcev za edino pravo zakonsko zvezo v državi velja zveza moškega in ženske. Foto: EPA
Po odločitvi hrvaških volivcev za edino pravo zakonsko zvezo v državi velja zveza moškega in ženske. Foto: EPA
Hrvaška
Po zakonu je izid referenduma obvezujoč ne glede na udeležbo. Organizacije za pravice istospolnih že napovedujejo pritožbe na ustavno sodišče in evropska sodišča. Foto: Reuters
Zagreb
Civilna pobuda in Cerkev vidita zakonsko zvezo le kot skupnost moškega in ženske. Foto: EPA
Zagreb
Zagovorniki pravic istospolno usmerjenih parov tudi na referendumski dan volivce pozivajo, naj glasujejo proti. Foto: EPA
Na Hrvaškem referendum o zakonski zvezi
Hrvati o definiciji zakonske zveze

Do 22.10 je državna volilna komisija preštela 99,5 odstotka oddanih glasov, tudi z vseh največjih volišč iz Zagreba in Splita.

Po začasnih uradnih podatkih je 65,75 odstotka volivcev glasovalo za pojmovanje, po katerem je prava zakonska zveza mogoča le med moškim in žensko. 33,64 odstotka volivcev je zavrnilo takšno ozko definicijo, po kateri so iz nje izvzeti vsi istospolni partnerji.

Glasovala le dobra tretjina Hrvatov
Na referendumu o ustavni definiciji zakonske zveze kot skupnosti ženske in moškega je glasovalo samo 37,85 odstotka vseh volilnih upravičencev, pri čemer je bilo oddanih le okoli pol odstotka neveljavnih glasovnic. Izmed vseh županij so bili nasprotniki pobude zmagoviti samo v dveh najzahodnejših županijah: Istarski in Primorsko-Goranski.

To je prvi referendum na Hrvaškem, ki so ga razpisali z zbranimi podpisi državljanov. Okoli 3,8 milijona volivcev je imelo možnost, da na glasovnici odgovori na vprašanje: "Ali ste za to, da se v Ustavo Republike Hrvaške vpiše določilo, da je zakon skupnost ženske in moškega?"

Zbranih tričetrt milijona podpisov
Civilni pobudi V imenu družine je uspelo ob pomoči Katoliške cerkve od letos spomladi zbrati več kot 740.000 podpisov. Pobudniki so prepričani, da istospolni pari ne morejo zadovoljiti otrokovih potreb po družini, ki jo morata po njihovem mnenju sestavljati izključno mati in oče.

Nasprotniki pobude menijo, da bi ustavno določilo pomenilo kršitev pravic istospolno usmerjenih ljudi.

Referendum je pokazal na globoke delitve v hrvaški družbi glede vprašanja istospolno usmerjenih posameznikov. Glede na zadnje raziskave slabih 68 odstotkov državljanov podpira ustavne spremembe o družini, medtem ko jim dobra četrtina nasprotuje.

Medijski bojkot pobude
Nekatere medijske hiše bojkotirajo poročanje s sedeža pobude V imenu družine, k čemur je v soboto pozvalo Hrvaško novinarsko združenje, potem ko je pobuda javni televiziji HRT, Indexu, Net.hr, T-portalu, vsem izdajam skupine EPH ter časniku Novi list prepovedala poročanje s svojega sedeža zaradi neprofesionalnega poročanja o referendumu.

Bojkotu so se pridružili Večernji list, portal 24sata, hrvaška tiskovna agencija Hina ter komercialni televiziji Nova TV in RTL.

Vlada proti, opozicija za
Proti ustavnim spremembam glede definicije zakonske zveze sta tako premier Zoran Milanović kot predsednik države Ivo Josipović, medtem ko je vodja opozicijskega HDZ-ja Tomislav Karamarko napovedal glasovanje "za".

Milanović je referendumsko pobudo označil za prikrito nestrpnost, Josipović pa meni, da definiranje zakonske skupnosti med moškim in žensko ne spada v ustavo.

Ob oddaji glasu na volišču v Zagrebu je premier referendum označil za žalostnega in nesmiselnega, saj bo njegova vlada kmalu sprožila postopek za sprejetje zakona o registriranem partnerstvu v skladu s predvolilno obljubo levosredinske koalicije.

V pripravi že referendum o cirilici
"Upam, da je zadnjič, da na tak način in o takem vprašanju odločamo na referendumu,"
je dejal Milanović, ki je izpostavil, da gre za zasebno vprašanje. Pozneje je še povedal, da gre za prikrito homofobijo in pripravo na referendum o cirilici, kar pa jim po njegovih besedah ne bo uspelo, ne glede na to, koliko podpisov bodo zbrali. "To je zadnji referendum, na katerem večina odvzema pravice manjšini," je zatrdil.

Josipovič je ob glasovanju poudaril, da gre za referendum o svetovnonazorskem vprašanju, ki tako rekoč ne bo ničesar spremenil, katerega sporočilo in izid pa bo treba spoštovati.

Karamarko je potrdil, da je glasoval "za", in ob oddaji glasu izrazil prepričanje, da se bo referenduma udeležil prepričljiv odstotek volivcev. V hrvaških LGBT-organizacijah menijo, da je družinsko življenje ena izmed temeljnih pravic in zato ne more biti izpostavljeno referendumskim odločitvam.

Shod nasprotnikov pobude
V soboto zvečer se je v Zagrebu zbralo okoli tisoč nasprotnikov, ki so se udeležili shoda proti referendumu, za katerega menijo, da je diskriminatoren. Ob tem so opozorili na nevarnost novih konservativnih pobud proti manjšinam ali glede občutljivih vprašanj, kot je na primer pravica do splava.

Na Hrvaškem referendum o zakonski zvezi
Hrvati o definiciji zakonske zveze